iPhone 16 se ni izbliza ne prodaje onako kako je očekivao Apple

Apple je polagao velike nade u nove funkcije veštačke inteligencije, ali prvi rezultati prodaje iPhone 16 ukazuju na slabiji odziv potrošača nego što se očekivalo

iPhone 16 se ni izbliza ne prodaje onako kako je očekivao Apple

Apple je računao na to da će nove funkcije veštačke inteligencije učiniti iPhone 16 velikim hitom. Međutim, procene u pretprodaji ukazuju na slabiji početni odziv nego što je Apple očekivao.

Prodaja iPhone-a je već godinama na niskom nivou, a kompanija nije ponudila značajne razloge za nadogradnju od uvođenja 5G tehnologije sa iPhone 12. Ove godine Apple je lansirao seriju novih softverskih funkcija sa AI elementima, nadajući se da će to biti dovoljno za povratak entuzijazma potrošača.

Prema analitičaru Mingu-Chi Kuou, Apple je prodao samo oko 37 miliona jedinica u prvom vikendu pretprodaje iPhone 16, što je pad od 12% u odnosu na prošlu godinu. Posebno je zabrinjavajuća činjenica potražnje za skupljim iPhone 16 Pro modelima, koja je drastično opala. Analitičar Wedbush-a, Dan Ives, procenjuje broj uređaja u pretprodaji na oko 40 miliona, dok i Angelo Zino iz CFRA Research beleži pad prodaje u poređenju sa prošlom godinom.

Analitičari smatraju da je Apple možda suočen sa problemom kada je reč o modelima za koje se korisnici odlučuju. Naime, potražnja za jeftinijim iPhone 16 i 16 Plus modelima bila je veća nego za Pro i Pro Max varijantama, što bi moglo negativno uticati na prosečnu prodajnu cenu i ukupne prihode. Tokom prvog vikenda pretprodaje, Apple je prodao 9,8 miliona iPhone 16 Pro i 17,1 milion iPhone 16 Pro Max telefona, što predstavlja pad od 27% i 16% u odnosu na prošlu godinu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Razlog je, smatra Zino, taj što su osnovni modeli iPhone 16 serije možda jednostavno previše dobri. Standardni modeli su dobili značajna poboljšanja u pogledu kamera i procesora, što ih čini konkurentnim sa skupljim Pro modelima. Takođe, isporuka iPhone 16 Pro modela tokom prvog vikenda trajala je 1-2 nedelje, u poređenju sa iPhone 15 modelima, gde su kupci čekali 3-4 nedelje.

Analitičari ističu da bi i obećane AI funkcije, koje još nisu dostupne na uređajima (očekuju se u beta verziji sa iOS 18.1 narednog meseca), mogle biti faktor slabijeg interesovanja potrošača.

Iako su rezultati u pretprodaji slabiji, Apple još uvek ima šanse da se probije na tržištu. Neki analitičari smatraju da kraći rokovi isporuke znače da je Apple unapredio lanac snabdevanja i povećao proizvodnju uređaja. Direktor T-Mobile-a, Majk Sijevert, izjavio je da je ova kompanija prodala više iPhone 16 uređaja nego iPhone 15 prošle godine, što je pozitivan signal, piše CNN.

Uprkos izazovnom početku, analitičari veruju da iPhone 16 može postati uspešan u narednim mesecima, posebno u ključnom periodu praznične sezone. Kako analitičar Dan Ives kaže: „Sve je u velikom prazničnom kvartalu i superciklusu koji započinje sa iPhone-om 16.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi