Kazna od 60 mil. evra zbog reklamnih kolačića

Francusko regulatorno telo za tehnologiju i kontrolu privatnosti korisnika kaznilo je tehnološkog giganta sa 60 miliona evra zbog nametanja reklamnih kolačića.

Kazna od 60 mil. evra zbog reklamnih kolačića

Nacionalna komisija za tehnologiju i slobode (CNIL) odrezala je kaznu od 60 miliona evra kompaniji Microsoft zbog reklamnih kolačića u okviru Bing pretraživača. U obrazloženju se kaže da Bing nije postavio sistem koji dozvoljava korisnicima da odbiju kolačiće podjednako lako kao i da ih prihvate.

Regulator je dodao da su njegove istrage otkrile da „kada su korisnici posetili sajt, kolačići su skladišteni na njihove računare bez njihovog pristanka, dok su korišćeni, između ostalog, u reklamne svrhe“. Takođe je „primećeno da ne postoji dugme koje omogućava odbijanje čuvanja kolačića, podjednako lako kao prihvatanje“.

Prema CNIL-u, kazna je delimično opravdana zbog profita koji bi Microsoft ostvario od profita od reklama koje je indirektno generisano od podataka prikupljenih putem kolačića. Pretraživač je ponudio dugme preko kojeg bi korisnik jednim klikom odmah prihvatio sve kolačiće, ali su bila neophodna dva klika da bi ih odbio, piše u saopštenju.

60.000 evra dnevno dok se ne ispravi greška

Microsoft ima tri meseca da reši problem, uz potencijalne dalje kazne od 60.000 evra dnevno. Novčana kazna je najveća kazna izrečena u 2022. godini, a poslata je na adresu Microsoft Irska, gde ova američka kompanija ima svoju evropsku bazu.

Microsoft je u saopštenju naveo da je „uveo ključne promene u praksu kolačića čak i pre nego što je ova istraga počela“.

CNIL je sproveo online proveru u periodu od septembra 2020. do maja 2021. godine, nakon žalbi iz februara 2020. godine. U žalbama se navodi da je Microsoft čuvao kolačiće kod korisnika kako bi im servirao reklame, a sve to bez eksplicitnog pristanka, kao što to zakon nalaže.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi