Mastercard AI brže otkriva kompromitovane kreditne i debitne kartice

Mastercard implementira veštačku inteligenciju u tehnologiju predviđanja prevara kako bi brže otkrio kompromitovane kreditne i debitne kartice, omogućavajući bankama da ih zamene pre nego što ih kriminalci iskoriste

Mastercard AI brže otkriva kompromitovane kreditne i debitne kartice

Mastercard je u sredu najavio da očekuje da će moći da otkrije kada je vaš broj kreditne ili debitne kartice kompromitovan pre nego što dospe u ruke sajber kriminalca. U svom najnovijem ažuriranju softvera koje će biti uvedeno ove nedelje, Mastercard integriše veštačku inteligenciju u svoju tehnologiju za predikciju prevara, za koju očekuje da će brže prepoznavati obrasce ukradenih kartica i omogućiti bankama da ih zamene pre nego što budu korišćene od strane kriminalaca.

Johan Gerber, izvršni potpredsednik za bezbednost i sajber inovacije u Mastercardu, u intervjuu je rekao: „Generativna AI će omogućiti da otkrijemo gde ste potencijalno kompromitovali svoje podatke, da identifikujemo kako se to moglo desiti i kako da vrlo brzo rešimo tu situaciju ne samo za vas, već i za druge korisnike koji ne znaju da su kompromitovani.“

Mastercard, čije je sedište u Purchase-u, New York, sa ovim novim ažuriranjem može koristiti i druge obrasce ili kontekstualne informacije, kao što su geografija, vreme i adrese, i kombinovati ih sa nepotpunim, ali kompromitovanim brojevima kreditnih kartica koji se pojavljuju u bazama podataka kako bi brže došao do vlasnika kartica i zamenio ih pre nego što ih kriminalci iskoriste.

Obrasci se takođe mogu koristiti u obrnutom smeru, potencijalno koristeći serije loših kartica da bi se identifikovali kompromitovani trgovci ili procesori plaćanja. Prepoznavanje obrazaca prevazilazi ono što ljudi mogu uraditi putem upita u bazi podataka ili drugih standardnih metoda, rekao je Gerber.

Mastercard AI u prevenciji od zlopotrebe platnih kartica

Milijarde ukradenih brojeva kreditnih i debitnih kartica kruže „dark web-om“, dostupne za kupovinu svakom kriminalcu. Većina je ukradena od trgovaca tokom godina u slučaju proboja podataka, ali takođe značajan broj je ukraden od manje opreznih potrošača koji su koristili svoje kreditne ili debitne kartice na pogrešnoj benzinskoj pumpi, bankomatu ili online trgovcu.

Ove kompromitovane kartice mogu ostati neotkrivene nedeljama, mesecima ili čak godinama. Tek kada same mreže plaćanja zarone u mračni web da bi pronašle ukradene brojeve ili trgovac sazna za curenje podataka, ili kada karticu upotrebi kriminalac, mreže plaćanja i banke shvate da bi serija kartica mogla biti kompromitovana.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Sada možemo proaktivno kontaktirati banke kako bismo osigurali da pružimo uslugu tom potrošaču i da mu dostavimo novu karticu što je pre moguće, kako bi mogli nastaviti sa svojim životima uz što manje prekida,“ rekao je Gerber.

Mreže plaćanja uglavnom pokušavaju da se udalje od „statičnih“ brojeva kreditnih ili debitnih kartica – to jest, broja kartice i datuma isteka koji se koriste univerzalno kod svih trgovaca – i pređu na jedinstvene brojeve za specifične transakcije. Ali može proći godina dok se ta tranzicija ne ostvari, posebno u SAD gde usvajanje tehnologije plaćanja obično zaostaje.

Dok više od 90% svih transakcija uživo širom sveta sada koristi čip kartice, ta cifra u SAD je bliža 70%, prema EMVCo, tehnološkoj organizaciji koja stoji iza čipa u kreditnim i debitnim karticama.

Tehnološki Napredak i Izazovi

Ažuriranje Mastercard-a dolazi u trenutku kada i njegov glavni konkurent, Visa Inc., takođe traži načine da potrošači odbace 16-cifrene brojeve kreditnih i debitnih kartica. Visa je prošle nedelje najavila velike promene u načinu na koji će kreditne i debitne kartice funkcionisati u SAD, što znači da će Amerikanci nositi manje fizičkih kartica u svojim novčanicima, a 16-cifreni brojevi kreditnih ili debitnih kartica štampani na svakoj kartici postajati sve manje relevantni.

Visa je takođe najavila da će se više oslanjati na tokenizaciju, tehnologiju koja zamenjuje osetljive podatke o kartici jedinstvenim identifikatorom ili tokenom. Tokeni mogu biti korišćeni za specifične transakcije i nisu korisni nikome ko ih eventualno presretne, čime se dodatno smanjuje rizik od prevara, prenosi Fortune.

Ova najnovija unapređenja u tehnologiji prepoznavanja obrazaca i predikcije prevara dolaze kao deo šireg trenda u industriji finansijskih usluga koji se sve više oslanja na veštačku inteligenciju. AI tehnologija omogućava kompanijama kao što su Mastercard i Visa da prepoznaju i reaguju na potencijalne pretnje mnogo brže nego što je to ranije bilo moguće.

Međutim, postoji niz izazova povezanih sa ovom tehnologijom. Prvo, postoji potreba za ogromnim količinama podataka kako bi AI modeli mogli da uče i prepoznaju obrasce. To znači da kompanije moraju ulagati u infrastrukturu za prikupljanje i čuvanje tih podataka, kao i u tehnologiju za njihovu analizu.

Drugo, kako AI modeli postaju sve složeniji, postoji i rizik od grešaka ili pristrasnosti u njihovim algoritmima. To može dovesti do lažno pozitivnih ili negativnih rezultata, što može negativno uticati na korisnike.

Budućnost AI u Finansijskim Uslugama

Na kraju, tu je i pitanje privatnosti. Prikupljanje i analiza velikih količina podataka o korisnicima može izazvati zabrinutost u vezi sa zaštitom privatnosti. Kompanije moraju osigurati da poštuju sve relevantne zakone i propise o zaštiti podataka, kao i da implementiraju odgovarajuće mere sigurnosti kako bi zaštitile podatke svojih korisnika.

Uprkos ovim izazovima, budućnost AI u finansijskim uslugama izgleda svetla. Tehnologija poput one koju Mastercard sada uvodi ima potencijal da drastično smanji učestalost prevara i da korisnicima pruži veći nivo sigurnosti.

Kako se tehnologija razvija, možemo očekivati da će sve više kompanija u sektoru finansijskih usluga koristiti AI za unapređenje svojih usluga. Ovo će verovatno uključivati ne samo prepoznavanje prevara, već i personalizovane finansijske savete, upravljanje rizikom, optimizaciju investicija i još mnogo toga.

Mastercardov korak ka integraciji veštačke inteligencije u svoju tehnologiju za predikciju prevara predstavlja značajan napredak u borbi protiv sajber kriminala. Očekuje se da će ove nove tehnologije ne samo zaštititi korisnike, već i unaprediti celokupno iskustvo korišćenja finansijskih usluga, čineći ih sigurnijim i efikasnijim.

Kako AI nastavlja da se razvija, biće zanimljivo videti kako će ove tehnologije oblikovati budućnost finansijskih usluga i kako će kompanije poput Mastercarda koristiti AI da bi unapredile svoje operacije i zaštitile svoje korisnike. Sa sve većim napretkom u tehnologiji, možemo očekivati da će se broj prevara smanjivati, a nivo sigurnosti i zadovoljstva korisnika rasti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi