Meta neće lansirati Threads u EU da ih regulatori ne bi kaznili

Nova Meta aplikacija Threads „za sada“ neće biti lansirana u EU da ih regulatori ne bi blokirali i kaznili zbog potencijalnog kršenja zakona o privatnosti

Meta neće lansirati Threads u EU da ih regulatori ne bi kaznili

Nova društvena mreža Threads koja danas treba da bude lansirana kao Twitter konkurent, „u ovom trenutku“ neće biti dostupna na tlu Evropske unije (EU), rekao je portparol irske Komisije za zaštitu podataka (DPC). Komisija nije blokirala aplikaciju, već je umesto toga sama kompanija Meta odlučila da odloži lansiranje nove aplikacije kako bi izbegla kazne zbog potencijalnog kršenja zakona o privatnosti, piše TheNextWeb.

S obzirom na to da će nova aplikacija Threads automatski povući podatke sa društvene mreže Instagram sa kojom je povezana, kompanija Meta bi njenim lansiranjem u EU rizikovala kršenje strogih EU zakona o privatnosti.

Kompanija Marka Zukerberga se više puta sukobljavala sa EU oko načina na koji upotrebljava korisničke podatke. Nedavno je kompaniji izrečena rekordna kazna u visini od 1,2 milijarde evra zbog kršenja zakona GDPR o zaštiti podataka. Veći deo kazne Meta je isplatila regulatoru u Irskoj, gde je i evropsko sedište kompanije.

Samo tokom avgusta prošle godine, DPC je kaznio tehnološkog giganta četiri puta. Na osnovu najnovijeg poteza, deluje da su EU regulatori zaplašili kompaniju i trenutno je neizvesno da li će Meta revidirati svoju politiku korišćenja kako bi aplikacija bila dostupna širem broju ljudi.

Uprkos ovom odlaganju, predstavnici kompanije istakli su da Meta planira da novu aplikaciju uvede u preko 100 zemalja, a već sutra ona bi trebalo da bude dostupna u SAD, ali i Velikoj Britaniji.

Kada je u pitanju Srbija, nejasno je da li će aplikacija biti dostupna i na našem tržištu. Ne bi iznenadilo da Threads preskoči našu zemlju, s obzirom na to da Srbija prema međunarodnim ugovorima ima obavezu usklađivanja sa nekim EU pravilima i zakonima.

Meta Threads, Instagram aplikacija kao Twitter konkurent

Nova društvena mreža ima za cilj da preuzme korisnike sa mreže Twitter, s obzirom na to da je stiglo i zvanično priznanje kompanije Meta da je to “odgovor na Twitter“.

Kako smo imali prilike da vidimo, Threads zaista podseća na konkurentsku društvenu mrežu prema funkcijama koje će nuditi, uključujući tekstualne objave povezane u takozvane nizove (threads) koji su zaštitni znak mreže Twitter. To se vidi i iz njenog naziva, ali poenta je da nova aplikacija u stvari izgrađena na osnovi druge Meta aplikacije Instagram, što bi trebalo da joj pomogne u privlačenju korisnika.

Naime, Threads koristi ActivityPub protokol koji će korisnicima omogućiti da svoje Instagram naloge, u koje spadaju korisnička imena, pratioci i druge informacije automatski prebace na novu mrežu. Tako će Threads praktično biti integrisan sa Instagram mrežom, slično kao što je to slučaj na relaciji Facebook – Instagram.

Potez Zukerberga sa novom društvenom mrežom dolazi nakon što je drugi milijarder Ilon Mask kupio Twitter i na njega uveo niz promena. U jednu od glavnih spada vidno izmenjeni algoritam dostupnih objava na Twitter mreži, pri čemu se objave i nalozi više ne uklanjaju tako lako i često kao ranije. To je, sa druge strane, i dalje slučaj na Zukerbergovim platformama, a posebno ukoliko objave nisu u skladu sa (ne)zvaničnim medijskim narativom.

Ipak, Meta tvrdi da je navodno dobila mnogo korisničkih zahteva za pravljenje nove mreže kao alternative za Twitter. Koji god da je razlog u pitanju, tek po lansiranju možemo videti da li će uspeti u svojoj nameri da uništi Twitter i na čemu je zasnovana njena politika korišćenja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi