Nova I/O tehnologija Intela

Intel je objavio da je razvio novi vid I/O tehnologije koji troši svega 14 procenata snage PCI Express 2.0 tehnologije. Pri maksimalnom protoku, koji iznosi oko 5 Gb/s, PCI Express 2.0 troši oko 20 mW za svaki Gb protoka. Intel tvrdi da njegova nova i još uvek neimenovana tehnologija može da ostvari 5 Gb/s protoka uz potrošnju od oko 2.7 m

Intel je objavio da je razvio novi vid I/O tehnologije koji troši svega 14 procenata snage PCI Express 2.0 tehnologije. Pri maksimalnom protoku, koji iznosi oko 5 Gb/s, PCI Express 2.0 troši oko 20 mW za svaki Gb protoka. Intel tvrdi da njegova nova i još uvek neimenovana tehnologija može da ostvari 5 Gb/s protoka uz potrošnju od oko 2.7 mW po Gb/s. Za sada se efikasnost tehnologije skalira gotovo linearno, pa se tako ostvaruje 3.6 mW po GB/s za 10 Gb/s protok, kao i 5.0 mWatts za Gb/s pri protoku od 15 Gb/s, što je za sada i maksimalan rezultat ove tehnologije. Infineon je tvrdio da je ostvario rekord na ovom polju u februaru 2006. godine, kada je uspeo da ostvari protok od 9.6 Gb/s pri potrošnji od 10.4 mW po Gb/s.

U teoriji bi Intelov novi interfejs mogao da utrostruči današnje maksimalne protoke, iz potrošnju koja bi iznosila svega 75 procenata današnje. Randy Mooney, direktor I/O istraživanja u Intelu je ipak naglasio da je ova tehnologija još uvek u fazi istraživanja. Potvrdio je da bismo mogli u sledećih nekoliko godina da vidimo Intelove proizvode bazirane na ovoj tehnologiji, ali je odbio da komentariše o kom tipu proizvoda bi se radilo. Umesto toga, Rooney je objasnio da bi nova I/O dostignuća mogla da budu ključ kada se radi o omogućavanju simultanog rada proizvoda sa 10 i više jezgara. Primer primene bi mogle biti point-to-point veze u mikroprocesorima, koji bi zamenili FSB u aktuelnoj Intelovoj arhitekturi. Kompletan članak možete pronaći na ovoj adresi.

Izvor: TG Daily

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi