Oppo razvija novi HyperTone sistem kamera sa švedskom kompanijom Hasselblad

HyperTone sistem kamera koji Oppo razvija zajedno sa švedskim proizvođačem Hasselblad za svoje predstojeće telefone, navodno otvara „novu fotografsku eru“

Oppo razvija novi HyperTone sistem kamera sa švedskom kompanijom Hasselblad

Kineska kompanija Oppo razvija novi projekat sa švedskim proizvođačem kamera i fotografske opreme Hasselblad koji treba da donose novi HyperTone sistem kamera za predstojeće pametne telefone. Saradnja dve kompanije koja je počela još pre dve godine time se produbljuje, a kako je saopšteno na međunarodnom fotografskom sajmu Paris Photo 2023, ona će otvoriti „novu eru u kompjuterskoj fotografiji“.

Ranije partnerstvo ove dve firme svodilo se na poboljšanje Oppo kamera za pametne telefone koja je nudila inovacije u pogledu boja. Sada se tad trend proširuje i na ostale segmente kako bi pružile moćnije kamere za pametne telefone, uključujući akcenat na ekrane i softver, tvrdi Oppo.

Predstojeći HyperTone sistem kamera trebalo bi da počne sa Oppo Find X7 serijom telefona, a novinari koji prate rad kompanija očekuju da će novi sistem doći i na OnePlus 12 i Oppo Reno 11 telefone.

Ovakav foto sistem prvi put smo sreli u Oppo vodećim telefonima kao što su serije Find X6 i Find N3 i on je u osnovi predstavljao novine koje su obećavale da će fotografije izgledati bolje. On je podeljen u tri osnovna dela: HyperTone All Main Camera System, HyperTone Image Engine i HyperTone ProXDR Display. Te tri tehnologije rade zajedno kako bi obezbedile fotografije i snimke na nivou slike koji kompanija opisuje kao end-to-end.

HyperTone sistem kamera i njegov Image Engine deo namenjen je i rešavanju problema kao što je izobličenje koristeći „kompjutersku magiju fotografije“. Ova tehnologija navodno može da poveća jasnoću slike za 30 posto i smanji šum za 60 odsto kroz mešavinu AI RAW fuzije i naprednih alata za mapiranje nijansi. Extra HD algoritam, međutim, zahteva ozbiljnu računarsku snagu, ali treba da obezbedi čistije slike kada završi svoje, tvrde kompanije.

Sledeći sastojak ovog sistema odnosno HyperTone All Main Camera treba da se pozabavi portretnim režimom. On će navodno moći da kreira 3D portrete sa suptilnim prelazima nijansi, a pružaće izgleda bolje osvetljenje i senke bez preteranog osvetljavanja lica. Uz to, stiže 45 puta veća optimizacija boje kože za preciznije rezultate.

Konačno, treći segment HyperTone ProXDA Display baviće se ekranom, a sistem će moći precizno da obeleži osvetljenost od 12 miliona piksela i zbog toga otključa do osam puta veći dinamički opseg ekrana. To znači da bi ekran trebalo da prikaže širi spektar boja i nivoa osvetljenosti. Ipak, najnovija saradnja dve kompanije nije preterano iznenađujuće, s obzirom na to da je ćerka firma kineskog brenda, OnePlus objavila saradnju sa švedskim proizvođačem još 2021. Od tada je Hasselblad ime zalepljeno na modele kao što su OnePlus 9, OnePlus 9 Pro i OnePlus 10 Pro.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi