PC tržište se oporavlja, godišnji pad ispod 7%

Prema poslednjem Canalys izveštaju PC tržište pokazuje znake oporavka nakon vrlo loših predviđanja sa početka godine kada je zabeležen pad od 30%

PC tržište se oporavlja, godišnji pad ispod 7%

Podaci izveštaja pokazuju da je između jula i septembra 2023. isporučeno 65,5 miliona uređaja, što je 6,7% manje nego prošle godine, i značajno bolji rezultat za globalno PC tržište u odnosu na pad od 30% iz prvog kvartala.

Veliki igrači kao što su Lenovo, Dell, Apple i Asus su isporučili manje komada na godišnjem nivou, ali je izgleda razlika u tome što su oni uspeli da očiste svoje lagere i sada se nalaze u boljoj finansijskoj poziciji. Ovo im omogućava da ostvare sekvencijalni rast u isporukama, čak i kada se u obzir uzme rast edukacionog sektora iz Q2.

Apple je, na primer ostvario pad od 29% u isporukama, ali treba imati na umu da je Apple prošle godina imao uspešan treći kvartal u kojem je ostvario odlične brojke nakon pandemije, piše Canalys.

Jedan od istraživača ove analitičke kuće kaže da su mnogi negativni uticaji na PC tržište sada popustili i da proizvođači očekuju da će veštačka inteligencija dodatno da pogura celo tržište. Očekuje se da će tražnja za PC-jevima koji mogu da koriste AI porasti od 2025. godine pa na dalje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi