Predstavljen prvi električni automobil sa HarmonyOS

Kao što je najavljeno, prvi automobil koji će u sebi imati i hardver i softver kompanije Huawei je pred nama.

Pre nešto više od godinu dana, Huawei je najavio partnerstvo sa kineskim proizvođačem električnih vozila, kompanijom Arcfox sa ciljem kreiranja luksuznog automobila Alpha-S koji bi se prodavao sa etiketom Huawei Inside i kombinovao hardverska i softverska rešenja giganta mobilne telefonije.
Arcfox Alpha-S
Kako navodi portal ArenaEV, Arcfox je podbrend BAIC (Beijing Automotive Group) korporacije koja je državni proizvođač automobila. Osnovana 1958. godine, brendovi u vlasništvu ove državne korporacije su BAW, Beijing, Foton, Ruili Doda, Changhe i već pomenuti Arcfox. Pored toga, ova kompanija konstruiše automobile i kroz dva partnerstva sa poznatim kompanijama Benz i Hyundai.
ArcfoxAlphaS.jpg
Arcfox Alpha-S je prvi u potpunosti električni automobil koji će ova kompanija proizvesti i predstavlja se kao prvo električno vozilo na svetu koje ima pametni kokpit zasnovan na HarmonyOS operativnom sistemu kompanije Huawei. Pored toga, ovaj automobil poseduje autonomnih sistema takođe razvijenih od strane Huawei koji funkcionišu posredstvom 3 LiDAR senzora, šest mmW i 12 ultrazvučnih radara.
Što se tiče kamera, na ovom automobilu ima 9 ADS senzora i četiri senzora koji omogućavaju širi ugao gledanja. Sve ovo doprinosi naprednom sistemu za autonomnu vožnju za koji proizvođač tvrdi kako je napredniji od onog prisutnog u automobilima kompanije Tesla. Sami procenite na snimku ispod:

700 km sa jednim punjenjem
Što se tiče ostalih jednako bitnih karakteristika, ovaj automobil dolazi sa motorom od 473 kW, što omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/s za samo 3,5 sekundi zahvaljujući 655 Nm obrtnog momenta. Kapacitet baterije od 93,6 kWh omogućava do maksimalnih 708 kilometara dometa na jednom punjenju, dok brzo punjenje omogućava da bateriju od 30% do 80% napunite za samo 15 minuta. Kao na telefonu
Cena
Do sada je proizveden samo mali broj ovih automobila od januara ove godine, ali se početak masovne proizvodnje očekuje veoma brzo. Što se tiče cene, osnovni model prodaje se po ceni od oko 58.000 dolara dok se model sa naprednijim sistemom autonomne vožnje prodaje po ceni od oko 63.000 dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi