Prodat superkompjuter vlade SAD za $480,085

Sretni kupac je za svoj novac dobio superkompjuter sa 8,064 Intel Xeon procesora i 4,890 modula DDR4-2400 ECC RAM-a po 64GB

Prodat superkompjuter vlade SAD za $480,085

Na online aukciji održanoj pre tri dana, vlada SAD je prodala svoj Cheyenne superkompjuter za 480,085 američkih dolara. Kako javlja Tomshardware, na aukciji je učestvovalo 27 ponuđača koji su se borili za deo istorije računarstva.

Sretni kupac Cheyenne-a je za svoj novac dobio čak 8,064 Intel Xeon E5-2697 v4 procesora svaki sa 18 jezgara i 36 tredova na 2.3 GHz, koji po komadu vrede oko 50 američkih dolara na Ebay-u. Pored toga, tu je i 313 TB RAM-a u vidu 4,890 modula po 64GB, a u pitanju je DDR4-2400 ECC, koji po komadu vrede oko 65 američkih dolara. Naravno, 32 petabajta skladišne memorije koja je billa deo Cheyenne superkompjutera nisu bili deo aukcije iz razumljivih razloga.

Superkompjuter je dobar posao u najavi

Ako kupac odluči da rastavi Cheyenne i u delovima ga ponudi na Kupujem Prodajem (ili verovatnije eBay-u), samo od procesora i memorija bi mogao da zaradi oko $700,000, napravivši lep profit. Ovo doduše podrazumeva da je sve ispravno, što baš i nije slučaj, jer je u uslovima aukcije navedeno da je oko 1% nodova u podlednjih 6 meseci prijavljivalo greške, najpre zbog neispravnih ECC DIMM modula.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Zapravo, veliki broj problema je i primarni razlog prodaje usled velikih troškova održavanja, ali i problema sa sistemom vodenog hlađenja koji je počeo da curi. Vreme neaktivnosti tokom popravki i visoka cena su na kraju prelomili da je zamena kompletnog uređaja isplativije rešenje.

Tokom sedam godina koliko je bio u upotrebi, Cheyenne je često korišćen od strane naučnika u državi Vajoming, ali i drugih širom SAD. Sistem od 5.34 petaflopsa je pretežno upotrebljavan za istraživanje vremena i klimatskih uslova, pomažući Nacionalnoj organizaciji za nauku da bolje razumeju klimatske promene i druge nauke vezane za našu planetu.

Prodaja starog i kupovina novog uređaja će vladu SAD koštati prilično, jer će Derecho superkompjuter, koji je zamena koju dobavlja HP, koštati između 35 i 40 miliona dolara. Istina, kupca takođe očekuju dodatni troškovi pošto je u obavezi da sam obezbedi transport 30 serverskih rekova koji čine Cheyenne (28 procesorskih i dva vazdušno hlađena upravljačka) iz vladinih prostorija.

Ako reše da ga osposobe za rad, kupcima će trebati i LAN i optički kablovi koji takođe nisu deo pogodbe. Teško je reći šta su zapravo zamislili ovom kupovinom, ali ako se na oglasima (ili u prodaji) odjednom pojavi gomila Xeon procesora po nižoj ceni, sve će biti jasnije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi