Propast Kodak-a zapravo nema veze sa pojavom digitalnih kamera

Iako je Kodak bio pionir na polju tehnologije digitalne fotografije, dolazak pametnih telefona i posebno iPhone-a, značajno je uticao na njegov krah

Propast Kodak-a zapravo nema veze sa pojavom digitalnih kamera

Nekada moćni div koji je vladao tržištem fotografija i kamera, kompanija Kodak, zapravo je bio rani pionir digitalne tehnologije i da nije bilo iPhone-a, stvari su mogle biti potpuno drugačije…

Često se smatra da je Kodak-ova nesposobnost da se prilagodi dolasku tehnologije digitalnih kamera bila glavni razlog propasti kompanije. Međutim, kako objašnjava ovaj fascinantni video sa YouTube kanala „History in the Dark“, u stvarnosti je Eastman Kodak Company, kako je njen puni naziv, bila svojevrsni pionir u oblasti digitalne tehnologije. Do 2005. godine kompanija je postala broj jedan prodavac digitalnih kamera u SAD-u.

Ipak, fokusirajući se na potrošački segment tržišta sa „point-and-shoot“ modelima, poput linije Kodak Easy Share, dolazak pametnih telefona, a posebno Apple iPhone-a, imao je dramatičan i poguban uticaj na sudbinu ove kompanije. 

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Činjenica je da je prodaja digitalnih kamera bila potpuno drugačija od prodaje filmskih kamera, jer više nisu mogli da se oslanjaju na tržište filmova nakon što bi ljudi kupili digitalnu kameru,“ objašnjava video. „Korisnici više nisu morali često da kupuju išta drugo od kompanije – bar ne toliko često.“

Iz ovog videa ćete saznati, iako je kompanija danas bleda senka onoga što je nekada bila i dalje igra važnu ulogu u filmskoj industriji.

Zahvaljujući ponovnom interesovanju za filmske kamere, koje su popularizovali hipsteri i ljubitelji retro kulture, Kodak je nedavno čak povećao proizvodnju filmova, uključujući popularni crno-beli Tri-X 400 film, piše DigitalCameraWorld.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi