Qualcomm i Google udružuju snage sa kompanijom koja je tužila Apple

Kompanije Qualcomm, Masimo i Google sarađuju na razvoju pametnih satova sledeće generacije sa naprednim alatima za praćenje zdravlja

Qualcomm i Google udružuju snage sa kompanijom koja je tužila Apple

Očekivanja od pametnih satova u pogledu funkcija i mogućnosti konstantno rastu, znatno više od prikaza vremena ili brojanja koraka. Zato se sve više tehnoloških kompanija okreće detaljnim i naprednim analizama zdravlja kao oblasti u kome je moguće napraviti ključna unapređenja koja će korisnicima biti značajna u svakodnevnom životu.

Qualcomm iz San Dijega sklopio je novo partnerstvo upravo za to sa kompanijama Masimo, koja se bavi medicinskom tehnologijom, i Google-om, kako bi ove nove alate doneli na vaš zglob. Kompanije sarađuju na proširenju funkcija koje se nude na pametnim satovima sledeće generacije, poput alata za praćenje zdravlja i wellness-a. Interna tehnologija će koristiti proizvođačima koji prave pametne satove koristeći Google-ov operativni sistem.

Iako je Qualcomm najpoznatiji po svojim čipovima i modemima koji pokreću pametne telefone i laptope, kompanija iz San Dijega primenila je svoju ekspertizu na različite druge segmente poput automobila i setova za virtuelnu realnost. Qualcomm-ova Snapdragon tehnologija već je korišćena u raznim nosivim uređajima, uključujući vrhunske dizajnerske pametne satove, medicinske pametne satove za starije, FitBit-ove, pametne satove za decu i GPS uređaje za ogrlice za kućne ljubimce.

Qualcomm i Masimo zajedno rade na optimizaciji unutrašnjosti pametnog sata

“Počevši od Snapdragon W5+ Gen 1, ova saradnja će značajno proširiti izbor pametnih satova za potrošače i dodatno poboljšati već izuzetno Wear OS iskustvo,” rekao je Dino Bekis, potpredsednik za nosive uređaje i rešenja mešovitih signala u Qualcomm-u. “Sa ovim referentnim dizajnima, proizvođači će imati koristi od robusnih dizajna spremnih za proizvodnju, koji uključuju Masimo-ovu vrhunsku biosenzorsku tehnologiju i vodeće Snapdragon platforme za nosive uređaje kompanije Qualcomm Technologies. To će im na kraju omogućiti da bez problema brzo i u velikom obimu donesu svoje pametne satove na tržište.”

Džo Kiani, osnivač i CEO kompanije Masimo, rekao je da je bila prirodna odluka da se koriste Qualcomm-ovi čipovi za pokretanje nadolazeće tehnologije pametnih satova kompanije, nazvane Masimo Freedom. Predstojeći sat – koji nije odobren za medicinske primene – prati vitalne znakove poput relativne hidratacije, zasićenosti kiseonikom, respiratorne frekvencije i pulsa.

“Ukratko, inženjeri kompanija Qualcomm Technologies i Masimo rade zajedno na optimizaciji ‘unutrašnjosti’ pametnog sata,” rekao je Kiani u saopštenju. “Masimo-ova sposobnost da kreira tehnologije preciznog praćenja i napredne algoritme za obradu signala, u kombinaciji sa pažljivo projektovanim, efikasnim Snapdragon sistemima male potrošnje, predstavlja ubedljivu osnovu.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Proizvođači pametnih satova će imati slobodu da dizajniraju eksterijer proizvoda i korisnički interfejs, dok će unutrašnji pogon nosive tehnologije biti dizajniran i testiran od strane kompanije Masimo.

Kompanija Masimo sa sedištem u Irvingu proizvodi tehnologiju fokusiranu na zdravlje koju koriste bolnice, poput pulsnih oksimetara, i uređaje za potrošače, kao što su satovi i monitori za bebe, koji pomažu u praćenju vitalnih znakova. Masimo je dospeo na naslovne strane kada je 2020. tužio Apple zbog kršenja patenata za nosivu tehnologiju koja prati zasićenost krvi kiseonikom i otkucaje srca.

U decembru, sud je presudio da praćenje zasićenosti krvi kiseonikom u Apple satovima krši Masimo-ov patent, što je navelo tehnološkog giganta da ukloni tu funkciju iz svog proizvoda. Vest o Masimo-ovom partnerstvu sa Qualcomm-om dolazi nedelju dana nakon što je Apple predstavio svoje nadolazeće modele iPhone-a i pametnih satova. Jedna od ključnih funkcija koje je kompanija istakla u svojoj Apple Watch Series 10 su obaveštenja o apneji u snu koja prate obrasce disanja korisnika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi