RNIDS poklanja još jedno pismo srpske ćirilice namenjeno ekranskom prikazu povodom dvanaeste godišnjice .срб domena

Dvanaestu godišnjicu od početka registracije domena .срб Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) obeležiće 25. januara 2024. godine u Domu omladine u Beogradu

RNIDS poklanja još jedno pismo srpske ćirilice namenjeno ekranskom prikazu povodom dvanaeste godišnjice .срб domena

Dvanaestu godišnjicu od početka registracije domena .срб Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) obeležiće 25. januara 2024. godine. U Domu omladine u Beogradu, sala Klub, sa početkom u 11 časova, biće organizovano okupljanje tokom kog će, već tradicionalno, biti predstavljeno novi pismo srpske ćirilice namenjeno ekranskom prikazu – Neo Geo RNIDS, a koje RNIDS poklanja korisnicima interneta povodom rođendana .срб domena.

Pored predstavljanja nove familije fontova, tokom događaja biće reči i o projektu COMtext, čiji je cilj izrada zajedničkih resursa i alata za obradu srpskog jezika korišćenjem veštačke inteligencije, finalizaciji prvog modula projekta, a uslediće i panel na temu primene veštačke inteligencije u domenu prava.

Zainteresovani događaju mogu prisustvovati uz registraciju na sledećem linku koja je, zbog ograničenog broja mesta, obavezna. Pored toga, biće organizovan i prenos programa na Jutjub kanalu RNIDS-a.

Neo Geo RNIDS

Neo Geo RNIDS je peta familija fontova kreirana u saradnji sa organizacijom Tipometar koju RNIDS poklanja. Autorka novog pisma je Olivera Stojadinović, profesor emeritus na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Neo Geo je geometrijsko sanserifno pismo. Krug, trougao i pravougaonik su oblici na kojima je zasnovana konstrukcija slova. Pismo je smešteno u petolinijski sistem, što znači da je visina gornjih produžetaka malih slova veća od visine velikih slova. Pismo je projektovano na poseban način koji obezbeđuje da svako slovo zauzme istu širinu u celokupnom rasponu težina, što je posebno podesno za interaktivne sadržaje, jer pruža mogućnost da se link pri aktiviranju istakne povećanjem težine a da se pritom ne presloži tekst.

Pismo će biti dostupno za besplatno preuzimanje od 25. januara na veb-sajtu RNIDS-a, i to u čak 14 težina: Thin, Light, Regular, Medium, Bold, Black, Heavy, Thin Italic, Light Italic, Italic, Medium Italic, Bold Italic, Black Italic, Heavy Italic.

Više fontova za RNIDS pisma

Želeći da osnaži upotrebu ćiriličkog pisma na internetu, RNIDS godinama korisnicima interneta poklanja važan resurs za kreiranje sadržaja – fontove ćiriličkog pisma posebno dizajnirane za prikaz na ekranu, u digitalnim formatima, ali i u štampi. Do sada su poklonjena četiri pisma – Areal RNIDS, Orto RNIDS, Lingva RNIDS i Etar RNIDS, koja korisnici mogu da preuzmu na sledećem linku.

Tokom prošle godine RNIDS je otišao korak dalje omogućivši izradu dodatnih težina za postojeća pisma, čime će familije fontova biti kompletirane, te pogodne za različite i vrlo kompleksne dizajnerske poduhvate, i onlajn i u štampi. Novi fontovi za postojeća pisma biće dostupni za besplatno preuzimanje na veb-sajtu RNIDS-a.

COMtext i primena veštačke inteligencije u domenu prava

COMtext je projekat kojim se želi ubrzati razvoj računarske obrade prirodnog jezika (NLP) i omogućiti dalji razvoj otvorenih resursa i alata koji će biti stavljeni na slobodno raspolaganje. Prva etapa realizacije projekta trajala je tokom 2023. godine, a rezultate realizacije, odnosno, kreiranja prvog modula za pravno-administrativni jezički domen tokom događaja „Ćirilica i tehnologija” predstaviće dr Vuk Batanović, Inovacioni centar ETF.

Uslediće panel koji nudi širi pogled na primenu veštačke inteligencije u domenu prava, koji će moderirati Slobodan Marković, jedan od članova projektnog tima COMtext. Njegovi sagovornici će biti: Nenad Vasiljević, advokatska kancelarija Karanović & Partners, Jelena Pekez, Comtrade System Integration, dr Tanja Samardžić, Univerzitet u Cirihu.

Realizaciju projekta COMtext podržao je RNIDS, kao i više drugih IT kompanija koje su pokazale razumevanje za važnost ovakvog projekta u svetlu činjenice da je broj otvorenih resursa i alata za računarsku obradu prirodnog jezika više nego ograničen, posebno za srpski jezik. Ambicija projekta je da pomogne IT kompanijama i startapima koji razvijaju NLP rešenja za srpski jezik, kao i široj poslovnoj zajednici uz dugoročni cilj očuvanja srpskog jezika u digitalnoj eri.

Domen .срб

Registracija domena .срб počela je 27. januara 2012. godine. Do danas su gotovo sve zemlje u kojima se koristi ćiriličko pismo omogućile registraciju naziva domena i na ćirilici, a .срб je drugi ćirilički nacionalni internet domen najvišeg nivoa (ccTLD) na svetu.

PR saopštenje

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
 1. Ima jedan vic:

  • Šta ti imaš protiv Ćirilice?
  • Imam Latinicu.
 2. lepi kokan

  Латиница је супериорно писмо и једног дана ће цео слободни свет писати њиме!

 3. isnogood

  Mislish kineskim znakovima😂

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi