Samsung zabranio zaposlenima korišćenje ChatGPT

Potez dolazi nakon serije od nekoliko slučaja u kojima su zaposleni navodno u ChatGPT unosili poverljive podatke vezane za poluprovodničke tehnologije

Samsung zabranio zaposlenima korišćenje ChatGPT

Kako izveštava Bloomberg, Samsung je u internoj poruci svim zaposlenima naredio da se uzdrže od korišćenja ChatGPT, Bard i drugih generativnih AI alata na kompanijskim računarima, tabletima i telefonima, kao i internoj mreži, upozoravajući ih da to predstavlja bezbednosni rizik i da bi bi pohranjivanje podataka u generativne AI platforme moglo uzrokovati da do njih dođu ljudi van kompanije.

Ovaj potez dolazi nakon serije od nekoliko slučaja proteklog meseca u kojima su zaposleni navodno u ChatGPT unosili poverljive podatke vezane za poluprovodničke tehnologije. ChatGPT poput drugih generativnih AI alata se delom trenira i na podacima koji se u njega unose, pa bi bilo šta što neko unutar kompanije unese u vidu upita moglo završiti kao odgovor na upit drugih korisnika širom sveta. OpenAI je doduše nedavno omogućio i ChatGPT incognito mod koji bi trebao sprečiti korišćenje unetih upita za treniranje AI modela. Takođe, sam OpenAI i njegovi zaposleni takođe mogu vršiti pregled unosa i razgovora radi unapređenja funkcionalnosti ili provere da li je sadržaj u skladu sa pravilima.

“Interesovanje za generativne AI platforme poput ChatGPT raste, kako interno, tako i van kompanije” navodi se u poruci kompanije Samsung zaposlenima. “Iako ovo interesovanje potiče iz korisnosti i efikasnosti platforme, postoji zabrinutost u vezi bezbednosnih rizika koje donosi generativna veštačka inteligencija”. Poruka navodi i da Samsung trenutno radi na ustanovljavanju sigurnosnih mera kako bi se omogućilo bezbedno korišćenje generativne AI radi unapređenja produktivnosti i efikasnosti zaposlenih, ali da je upotreba platformi zabranjena dok mere ne stupe na snagu.

Kao deo napora da se AI alati integrišu bezbedno u rutinu zaposlenih, Samsung navodno radi i na razvoju sopstvene AI platforme za prevođenje, sumiranje dokumenata i razvoj softvera. Samsung je samo jedna u nizu velikih kompanija koje su se odlučile na takav potez usled bezbednosnih rizika. Pre njih su sličnu odliku doneli i JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. i Citigroup Inc. koji su ograničili ili potpuno zabranili upotrebu veštačke inteligencije na radnom mestu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi