Samsung zainteresovan za kupovinu ARM-a

Kad već Nvidia nije dorasla poduhvatu, tu je najveće ime na tržištu mobilnih uređaja… Izgleda da je Samsung zainteresovan za kupovinu ARM-a.

U septembru 2020. godine Nvidia je pompezno objavila, a mnoge velike igrače je zatekla potpuno nespremne i prilično iznenadila IT tržište odlukom da kupi ARM i to uz asistenciju SoftBank-e. Čitava transakcija je bila “teška” 40 milijardi dolara što je suma koja je trebala da se isplati delom u kešu, delom u deonicama. Mnogi su se digli na noge i pozvali na strožiju regulativu u mogućem procesu pripajanja, koji se kasnije prilično zakomplikovao. Ostaje utisak da je Nvidia zagrizla mnogo veći kolač nego što su njene mogućnosti, tako da je u februaru uz sporazumni dogovor obe strane, postupak kupovine u potpunosti obustavljen.

SoftBanka je tada izjavila da se priprema da izlista kompaniju ARM na londonskoj berzi do kraja fiskalne godine koja se završava 31. marta 2023. i da će u pogledu vrednosti biti najveća IPO kompanija u industriji poluprovodnika. Međutim, ARM-ov put do pojave na berzi je bio trnovit. Sa odlaskom ministra za investicije Gerry Grimstone-a i ministra za digitalne tehnologije Chris Philip-a koji je vodio ARM London IPO, SoftBanka je odložila svoj prvobitni plan da se kompanija ARM konačno pojavi na berzi.

Šuškalo se da je osnivač i izvršni direktor SoftBank-e, Masayoshi Son želeo da promeni ARM IPO lokaciju i prebaci ga sa londonske na američku NASDAQ berzu, a što je sprečeno intervencijom članova britanskog parlamenta koji smatraju da ARM treba da ostane u Londonu kako bi se osiguralo da interesi zemlje i privatnih investitora ostanu usklađeni i time izbegnu eventualnu štetu.

Za SoftBank-u koja se u međuvremenu našla u finansijskim problemima, ARM koji se ne može prodati je postao “vruć krompir” u rukama. Međutim, poslednji razvoj događaja sugeriše da se pojavio novi potencijalni kupac. Kako prenosi Digitimes, potpredsednik kompanije Samsung uskoro će na put u Veliku Britaniju i to kao specijalni izaslanik predsednika Južne Koreje Yoon Suk-yong sa zadatkom da pokrene aktivnosti za kandidaturu domaćina World Expo 2030 manifestacije. Međutim, to je kako dobro obavešteni izvori tvrde, samo kamuflaža iza koje se kriju prave namere Samunga – kupovina ARM-a!

Ne treba biti previše pametan pa zaključiti da više kompanija ima slične ideje u vezi sa namerom pripajanja ARM-a. U pitanju je veoma atraktivna kompanija jer je ARM u krajnjem veoma popularna CPU arhitektura sa širokim poljem upotrebe u aplikacijama koje pokrivaju različita tržišta: klijent uređaje, superkompjutere, cloud usluge, veštačku inteligenciju, auto industriju i robotiku. Potencijalna korist i vrednost je ogromna. Otuda se oko ARM-a lome koplja najjačih firmi u ovom delu industrije.

Pre nekoliko meseci SK Hynix je na godišnjoj skupštini akcionara javno obelodanio kako razmatra formiranje konzorcijuma strateških partnera sa ciljem kupovine ARM-a. Prema insajderima iz ovog dela industrije, vrlo je verovatno da će to i učiniti jer su za učešće u dotičnom konzorcijumu zainteresovani Intel i Qualcomm, tako da Samsung mora računati na ozbiljnu konkurenciju.

Zbog toga je šef Samsunga potegao dvonedeljni put za Evropu, isprva da bi posetio holandski ASML u vezi narudžbine EUC litografskih mašina. Iako proizvodnja Exynos procesora nije zadovoljavajuća zbog  velikog procenta škarta u procesu izrade, Samsung je i dalje odlučan u pravcu ulaganja u naprednu tehnologiju izrade poluprovodnika kako bi uhvatio korak sa ostatkom konkurencije kao što su Qualcomm i TSMC. Ostaje da vidimo hoće li uspeti u svojoj nameri obzirom da su krupne “ribe” u igri. Bio bi to veliki i uspeh bez presedana za kompaniju Samsung.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi