SpaceX u dimu

Kompaniji SpaceX naišla je na prve ozbiljnije probleme prilikom testiranja svojih pogonskih raketa.

 
Kolonizacija Marsa, ma šta je to? Hop, i Mars. Ili tako makar jednostavno zvuči kada poznati marketinški mag, a nekadašnji izumitelj, Ilon Mask govori. Međutim, čini se da stvari ipak nisu toliko jednostavne, a njegov svemirski program SpaceX naleteo je na nove i nepredviđene probleme sa svojim pogonskim raketama. 
Debakl se dogodio prekjuče uveče u pogonu kompanije SpaceX u mestu Mekgregor u saveznoj državi Teksas. Motor oznake Raptor, koji bi trebalo da pruži neophodan pogon svemirskim letelicama naziva Starship, očigledno je razvio neki problem na koji inženjeri ove kompanije nisu računali prilikom testiranja, pogotovo imajući u vidu da je ovaj model motora do sada funkcionisao suštinski dobro, sa samo jednim kvarom.
Kompanija SpaceX pristupila je učestalom testiranju najnovijih motora ove serije, Raptor 2, tokom meseca decembra, a do sada je bilo dva kritična kvara na ovim motorima. Poslednji test, koji se dogodio pre dva dana u Teksasu u 19:00 po lokalnom vremenu, završio se u plamenu i dimu, piše WCFtech.
 
Raptor2.jpg
 
Prilikom testiranja ovog motora, on se isključio nedugo nakon paljenja, ali oko četiri sekunde nakon neplaniranog isključivanja motora, pojavio se plamen sa desne strane testne građevine, a ubrzo nakon toga je dim prekrio ceo motor. Sam epilog ovog neuspelog testiranja za sada nije poznat, a ceo događaj možete videti na ovom snimku
Kompanija SpaceX planira da ostvari najmanje 230 tona potiska kako bi napravila značajniji pomak u odnosu na prethodnu verziju ove pogonske jedinice. Ovaj motor koristi kombinaciju metana i tečnog kiseonika kao pogonsko gorivo. 
Do sada, kompanija SpaceX beležila je opipljiv napredak sa novom serijom svojih motora, a ovo je prvi ozbiljniji korak unazad. Svakako, svaki pomak u svemirskom istraživanju pozdravljamo, pa se tako nadamo i da će ova kompanija u vlasništvu Ilona Maska pronaći rešenje za ove neplanirane probleme.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi