Sve što treba da znate o Artemis 1 misiji koja poleće danas

Velika NASA raketa spremna je za svoj let na Mesec, prvi od 1973. godine.

Kao što smo već pisali, Artemis 1 je test let za novu NASA Space Launch System (SLS) raketu i Orion letelicu. Ideja je da ako ova, i Artemis 2 (misija sa posadom) budu uspešne, Artemis 3 bi 2025. trebala da bude misija koja ponovo na Mesec šalje čoveka nakon više od 50 godina.
Artemis 3 treba da bude jedna od mnogih misija koje NASA sprema i koje bi trebale da nam pomognu da shvatimo više o prirodnom satelitu naše planete.
Kada poleće Artemis 1 i kako možete da ga gledate?
Artemis 1 poletanje je zakazano za 14:33h po našem vremenu i raketa poleće iz Kennedy Space centra. Poletanje može da se prati preko zvaničnog YouTube strima ispod.

Ukoliko se poletanje iz nekog razloga otkaže, NASA ima još dva zakazana datuma: 2. i 5. septembar.
Šta je Artemis?
Artemis je NASA program za posetu Mesecu u 21. veku. Artemis će uključivati niz preletanja Meseca bez posade, a zatim sa posadom, što će kulminirati prvim sletanjem čoveka na Mesec 2025. godine. NASA zatim planira misije sa posadom na površinu Meseca jednom godišnje do kraja decenije, gradeći svemirsku stanicu u lunarnoj orbiti i bazu na lunarnom Južnom polu gde će astronauti testirati tehnologije i veštine neophodne za Nasin dugoročni rok. cilj — misija posade na Mars početkom 2040-ih.
Šta je SLS?
NASA Space Launch System je najveća raketa koja je konstruisana još od Saturn V rakete namenjene Apollo porgramu. U svojoj trenutnoj konfiguraciji poznatoj kao Blok 1, SLS se sastoji od osnovnog potisnika sa tečnim vodonikom i kiseonikom sa dva čvrsta raketna pojačivača postavljena na bočnim stranama koja podsecaju na spejs šatl, koji su zajedno sposobni da proizvedu 15% više potiska od Saturna V. Ukoliko bude uspešno lansiran danas, SLS će biti najmoćnija raketa ikada lansirana. Zajedno sa svemirskim brodom Orion na svom vrhu, SLS je visok tačno 98 metara i može podići više od 90 tona u nisku Zemljinu orbitu. Zajedno sa gornjim stepenom SLS Block 1, poznatim kao prelazna faza kriogenog pogona, lansirni sistem može da isporuči 27 tona korisnog tereta na Mesec.
Šta je Orion?
Orion je Lockheed-Martin svemirska letelica koju je Nasa izabrala da vrati astronaute na Mesec za program Artemis. Na mnogo načina podseca na svemirsku kapsulu Apollo iz 1960-ih i 70-ih, ali je malo prostranija – može da primi četiri astronauta, u odnosu na tri koliko je primao Apollo – i ima mnogo više modernih kompjuterskih i navigacionih tehnologija.
Poput kapsule Apolo, Orion nosi toplotni štit kako bi se usporio kroz trenje pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu, i koristiće padobrane da uspori pre nego što bućne u Tihi okean.
Artemis 1
Koja je Misija Artemis 1?
Artemis 1 je prvi probni let za SLS i Orion, i ključni test za uveravanje da će svi sistemi raketa i svemirskih letelica pravilno funkcionisati u svemiru pre nego što se prvi ljudi popnu na Artemis II naredne godine. Artemis 1 je 42-dnevna misija u kojoj će SLS lansirati Orion ka Mesecu. Nakon preleta koji će letelicu odvesti na samo 62 milje od površine Meseca, Orion će ući u široku orbitu oko Meseca na šest dana kako bi prikupio podatke o letu. Svemirska letelica će takođe nositi tri lutke koje će pomoću u prikupljanju podataka o tome kako let može uticati na tela i zdravlje astronauta u misijama Artemis 2 i 3.
Najvažniji element misije doći će na kraju, kada Orion ponovo uđe u Zemljinu atmosferu brzinom od 32 puta većom od zvuka i prvi put stavi svoj toplotni štit na test. Prema NASA zvaničnicima, to je prioritet broj jedan za misiju.
„Ovo je ablativni toplotni štit, i jedini način na koji možete da ga testirate je da ga izvadite i pustite da uđe na 32 maha“, rekao je administrator Nelson tokom konferencije za štampu 3. avgusta. „Orion će se vratiti kući brže i toplije nego bilo koja svemirska letelica do sada.
Nakon što smanji brzinu, padobrani svemirske letelice Orion će je srušiti u vode Tihog okeana kod obale Baja Kalifornije brzinom od oko 30 km na sat.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi