Tesla prodaje automobile proizvedene u Kini na kanadskom tržištu

Tesla je počeo sa prodajom svojih automobila proizvedenih u kineskoj gigafabrici na zapadnom tržištu. Prvi modeli su ponuđeni kupcima u Kanadi

Tesla prodaje automobile proizvedene u Kini na kanadskom tržištu

Tesla je navodno počeo kineske modele električnih automobila: Model 3 i Model Y da prodaje u Kanadi. Ova informacija je objavljena na internet stranici ove kompanije u utorak, potvrđujući da je proizvođač električnih automobila završio prvu isporuku u Severnu Ameriku koja stiže iz njegove giga-fabrike locirane u Šangaju.

Teslin web-sajt je prikazao Model Y sa pogonom na zadnje točkove i verziju Modela 3 sa pogonom na sve točkove dugog dometa koje su dostupne za trenutnu isporuku u Britanskoj Kolumbiji, sa kodovima koji nedvosmisleno pokazuju da su proizvedeni u Teslinoj gigafabrici u Šangaju.

Oba modela se kvalifikuju za federalne subvencije u iznosu od 5.000 kanadskih dolara (3.700 US$) u Kanadi. Za razliku od Kanade, Sjedinjene Američke Države ne odobravaju subvencije za električna vozila proizvedena van teritorije matične države, prenosi agencija Rojters.

Predstavnici Tesle u Kini i u sedištu kompanije u Sjedinjenim Državama, nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar na ovu odluku.

Tesla počeo sa prodajom kineskih vozila na severno-američkom tržištu…

Tesla i drugi proizvođači električnih automobila imaju niže proizvodne troškove u Kini pa izvoz sa tog tržišta raste. Verzija Modela Y  proizvedena u Kini se nudi po ceni od 61.990 kanadskih dolara u Kanadi. To je oko 22% više od istog vozila u Kini pre davanja subvencija za električna vozila.

Teslin potez da izvozi u Kanadu iz Šangaja mogao bi da mu pomogne da zadrži vozila proizvedena u svojim fabrikama u Kaliforniji i Teksasu za prodaju u Sjedinjenim Državama, gde se kvalifikuju za davanje  poreskih podsticaja u iznosu do 7.500 dolara u okviru programa subvencija Bajdenove administracije.

Takođe, time otvara novo tržište za Tesla Šangaj, koji je prošle godine činilo više od polovine proizvodnje kompanije.

Teslina fabrika u Šangaju proizvodi električna vozila za prodaju u Kini i izvozi na prekookeanska tržišta, uključujući Evropu. Međutim, Tesla se suočava sa rastućom konkurencijom u pogledu cena i karakteristika proizvođača električnih vozila u Kini, a njena fabrika u Berlinu povećava proizvodnju Modela Y za kupce u Evropi.

Za sada bez prodaje kineskih modela u Sjedinjenim Američkim Državama

Tesla koristi šifru kada navodi  poreklo vozila. Prve tri cifre identifikacionog broja vozila, odnosno VIN pokazuju zemlju gde je vozilo proizvedeno. VIN  za Tesline modele koje je napravila fabrika u Šangaju počinju slovima „LRV“.

Za sada nije poznato koliko je Teslinih vozila kineske proizvodnje dostupno za kupovinu u Kanadi ili koliko je već prodato.

Tesla je prošlog meseca objavio da će ponuditi novu, jeftiniju verziju svog Model Y vozila u Kanadi, varijantu krosovera u SUV stilu sa pogonom na zadnje točkove i koja će se kvalifikovati za subvencije od strane kanadske vlade.

Automobili koji se kvalifikuju za te subvencije na Teslinoj internet stranici nose VIN kod koji pokazuje da ih je napravila šangajska fabrika.

Plan proizvodnje Tesle u koji je imao uvid Rojters, pokazuje da je proizvođač automobila dizajnirao i testirao Model Y za izvoz u Severnu Ameriku, sa ciljem da proizvede skoro 9.000 za izvoz u ovom kvartalu. Osoba koja navodno raspolaže pouzdanim informacijama  je rekla da su ti automobili Modela Y namenjeni za Kanadu. Osoba je odbila da bude identifikovana zbog osetljivosti stvari.

Agencija Rojters je još u novembru izvestila da je Tesla razmatrao planove za izvoz vozila proizvedenih u Kini na tržište Severne Amerike. Nakon što je Rojtersov izveštaj objavljen, izvršni direktor kompanije Tesla, Elon Musk je u objavi na Tviteru rekao: „Netačno“, bez detaljnijeg objašnjenja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi