TikTok mora još mnogo da radi ako hoće da nastavi da posluje u EU, kažu zvaničnici

EU je nedavno donela nove zakone koji uređuju digitalni prostor, a prema kojima moraju da se usklade svi učesnici, uključujući i TikTok, koji je još uvek daleko

TikTok mora još mnogo da radi ako hoće da nastavi da posluje u EU, kažu zvaničnici

Nakon objave da će sve kompanije koje žele da prodaju uređaje sa baterijom morati da imaju lako zamenjivu bateriju do 2027. godine, EU radi na usklađivanju pravila poslovanja tehnoloških kompanija sa novim zakonima. Zakon o digitalnim uslugama (DSA) će najviše pogoditi Google, Facebook, Twitter, Meta, ali i kompaniju ByteDance, u čijem je vlasništvu TikTok.

Usklađivanje prema novim pravilima već je počelo, a EU kompanijama nudi takozvani “stres test” kojim mogu da provere koliko su platforme usklađene sa novim zakonom, koji na snagu stupa narednog meseca. Nakon inicijalnog testa, evropski komesar Tjeri Breton je izjavio da TikTok “mora još da radi kako bi bio spreman”, prenosi APNews.

Breton, koji nadgleda digitalnu politiku EU, objavio je na Twitter mreži na kojem, putem video poziva,  razgovara o rezultatima ovog testa sa izvršnim direktorom TikTok-a Šou Zi Čevom.

Najveće svetske onlajn platforme moraće da ispoštuju sveobuhvatne nove standarde DSA koji će početi da važe 25. avgusta. Zakon će primorati kompanije da se suoče sa govorom mržnje, dezinformacijama i drugim štetnim i nelegalnim materijalom na svojim platformama. Uvodeći novi zakon Brisel je postao pionir u rastućem globalnom pokretu za ograničavanje poslovanja tehnoloških giganta.

Prošlog meseca, Twitter je izveo prvi test u svom sedištu u San Francisku, gde je Breton rekao da “rad treba da se nastavi.”

Sa druge strane, Breton je izjavio da je TikTok test pokrivao zaštitu dece, sisteme za preporuke, moderiranje sadržaja, nezakonit sadržaj, pristup podacima i transparentnost. Napomenuo je da TikTok pravi “organizacijska poboljšanja”, kao što su promene u svojim sistemima za preporuke sadržaja i veća transparentnost.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi