TSMC danas pravi 70% svih čipova za pametne telefone na svetu

Tajvanski TSMC suvereno drži prvo mesto kao najbolja svetska kompanija za proizvodnju poluprovodnika.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, skraćeno TSMC, nastavlja da bude na samom vrhu svetske proizvodnje poluprovodnika za pametne telefone prema najnovijem istraživanju kompanije Counterpoint za prvi kvartal tekuće godine. Međutim, kako prenosi GSMArena, situacija nije baš idealna na svim poljima.
Rezultati
Dakle, kompanija TSMC bila je vodeći proizvođač poluprovodnika na svetu u periodu od januara do marta tekuće godine prema najnovijem istraživanju kompanija Counterpoint. TSMC je tokom prvog kvartala 2022. godine kontrolisao 69,9% tržišta AP (“application processor”), SoC (“system-on-chip”) čipsetova i modema za mobilne telefona. Na drugom mestu nalaze se proizvodni pogoni kompanije Samsung sa 30% udela u tržištu.
GlobalSmartphoneChipsetAPSOCShipmentSharebyFoundryQ12022.jpg
Prema rečima glavnog analitičara, Parva Šarme, “TSMC i Samsung kontrolišu ceo ovaj segment, ali očigledno je da jedna kompanija ima više nego duplo veći udeo u tržištu i proizvodni kapacitet. TSMC će nastaviti da ulaže preko 100 milijardi dolara do 2023. godine u razvoj proizvodnih pogona za procese od 4 i 3 nanometara i dodatno povećati proizvodnju rešenja u 5 i 28 nanometara kako bi ispunili rastuće zahteve tržišta”. Da podsetimo, ova kompanija je pre dvadesetak dana zvanično predstavila svoj 2 nm proizvodni proces.
Nije baš sve idealno
Na globalnom planu, Counterpoint istraživanje pokazuje kako je tržište za mobilne čipsetove iskusilo pad od 5% u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, i pored toga ostvarena zarada veća je za 23%, što samo govori u prilog opštem rastu cena u svim segmentima života.
Takođe, TSMC je izgubio 9% udela u tržištu mobilnim čipsetova proizvedenih u njihovim fabrikama, što znači da Samsung ipak predstavlja pretnju i pored ogromne razlike u sveukupnom tržišnom udelu. Ovo je posledica slabije potražnje MediaTek čipova i odluke kompanije Qualcomm da premesti proizvodnju svojih X60 čipova u Samsung pogone.
LeadingNodesshareofSmartphoneChipsetsshipments1024x683.jpg
Planovi za budućnost
Ovakav blagi pad u tržišnom udelu najverovatnije će se promeniti tokom daljeg toka godine jer će kompanija Qualcomm, MediaTek i Apple koristiti TSMC proizvodne procese od 4 nanometra za proizvodnju svojih procesorskih rešenja, najpre Snapdragon 8+ Gen 1. Pretnja kompanija Samsung može se ispostaviti kratkog maha.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi