Usvojen zakon: USB-C će biti standardni port u EU od 2024. godine

Prema novom zakonu proizvođači će biti primorani da koriste USB-C port na svim pametnim telefonima, laptopovima, tabletima, slušalicama i drugim elektronskim uređajima.

Evropska komisija je zvanično usvojila novi zakon koji će početi da se primenjuje od 2024. godine.
Evropski parlament je i zvanično odobrio zakon koji primorava proizvođače da koriste zajednički standard za punjenje. Evo i saopštenja u celosti:
„Do kraja 2024. godine svi mobilni telefoni, tableti i kamere koji se prodaju u EU moraće da budu opremljeni USB Type-C portom za punjenje. Od proleća 2026. obaveza će se proširiti i na laptopove. Novi zakon, usvojen na plenarnoj sednici u utorak sa 602 glasa za, 13 protiv i 8 uzdržanih, deo je širih napora EU da smanji e-otpad i da osnaži potrošače da donose održivije odluke. Prema novim pravilima, potrošačima više neće biti potreban drugačiji punjač svaki put kada kupe novi uređaj, jer će moći da koriste jedan punjač za čitav niz malih i srednjih prenosivih elektronskih uređaja. Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice i slušalice, konzole za video igre i prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosivi navigacioni sistemi, slušalice i laptopovi koji se mogu puniti preko žičnog kabla, koji rade sa snagom do 100 vati, moraće da budu opremljeni USB Type-C portom. Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje će sada imati istu brzinu punjenja, omogućavajući korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom sa bilo kojim kompatibilnim punjačem.“
Nakon višegodišnje rasprave, Evropski parlament je konačno objavio sporazum kojim se uspostavlja jedinstveni standard punjenja za elektronske uređaje. Novi zakon koji će stupiti na snagu ima za cilj da smanji elektronski otpad i olakša život potrošačima. Uređaji za punjenje sa uobičajenim USB-C standardom donose mnoga poboljšanja koja se ne odnose samo na brzinu punjenja.
USB-C
Nova pravila
Prema novim pravilima, potrošači će moći da koriste jedan USB-C kabl za punjenje svih svojih uređaja, uključujući „male i srednje prenosive elektronske uređaje“. Laptopovi će takođe morati da se pridržavaju novih pravila 40 meseci nakon što zakon stupi na snagu. Zakon će postati obavezan za sve proizvođače u gore navedenim kategorijama do jeseni 2024.
EU kaže da će novi zakon omogućiti potrošačima da uštede preko 250 miliona evra godišnje na nepotrebne kupovine punjača, jer će korisnici moći da potroše jednu naknadu na kupovinu brzog punjača koji bi – u teoriji – trebalo da podržava sve njihove uređaje dugi niz godina. Uklanjanje punjača iz paketu takođe će pomoći da se smanji procenjenih 11.000 tona e-otpada sa tržišta.
Apple?
Od 2022. godine većina proizvođača je već prešla na USB-C, ostavljajući samo Apple. Ova kompanija i dalje koristi Lightning port na svojim iPhone uređajima, osnovnim iPad uređajima i skoro svim perifernim uređajima, dodacima i uređajima za nošenje, uključujući AirPods i Magic proizvode. Prosto i jednostavno, nova pravila će primorati Apple da pređe na USB-C na svim svojim proizvodima ako želi da ih prodaje u EU. Da ne bude kao sa TSMC
Apple

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi