Vlasti SAD povratile 30 miliona dolara u kriptovalutama, deo sume ukradene u hakerskom napadu

Uz pomoć blokčejn analitičara Chainalysis, vlada SAD je povratila 30 miliona dolara koje je ukrala Lazarus grupe iz Severne Koreje.

Da podsetimo Lazarus grupa je u martu mesecu u najvećem hakerskom napadu u istoriji prisvojila 625 miliona dolara od Axie Infinity igre. Axie Infinity spada u igre koje koristi “igraj da bi zaradio” princip, i u kojoj igrači mogu da investiraju kriptovalute ili NFT-ove, a onda igraju da bi zaradili još više digitalnih valuta koje kasnije mogu da konvertuju u novac.
Axie Infinity koristi Ronin, takozvani sporedni lanac koji je dizajniran za igre koje omogućavaju korisnicima da pristupe Ethereum blokčejnu bez plaćanja mnogo transakcionih troškova. Sporedni lanac je suštiski poseban lanac blokova, koji je povezan sa glavnim lancem, korišćenjem dvosmerne veze koja omogućava da se razmenjuju sredstva između glavnog i sporednog lanca.
Axie.jpg
Lazarus grupa je više puta direktno povezivana sa Severnom Korejom i ima ozbiljne hakerske napade iza sebe. Sa druge strane, većina sredstava koje se ovako prisvoje se više nikada ne vrate nazad, pa je zaplenjenih 30 miliona dolara, iako mali deo ukupne sume i dalje ozbiljan korak napred, ali i prvi put da je neko zaplenio sredstva od Lazarus grupe, piše Engadget.
Grupe povezane sa Severnom Korejom obično koriste Tornado Cash da bi mešali Ether sa drugim kriptovalutama i tako ga dalje distibuirali putem anonimnih transakcija, ali sankcije koje su SAD uvele za takozvane mikser servise primorale su ih da koriste alternativne tehnike. Oni sada koriste blokčejn mostove za prebacivanje između različitih vrsta digitalnih novčića u nastojanju da prikriju izvor svojih sredstava, ali analitičari su imali alate neophodne za praćenje kretanja sredstava na različitim lancima.
Očigledno, većina sredstava ukradenih iz Axie Infinity ostaje u blokčejnu, što pokazuje da loši akteri ne mogu tek tako da premeštaju ukradene novčiće i pretvaranje istih u regularne valute. Čini se da je Chainalysis uveren da ovo neće biti poslednji put da će ukradena sredstva biti vraćena od hakerskih grupa.
Novac se vraća igračima
Vesti o preuzimanju sredstava objavljene su na AxieCon događaju, a izdavači igre su otkrili da će novac koji su vlasti povratile postepeno premeštati u igru, a zatim nazad do igrača. Međutim, to neće biti brz proces i može potrajati nekoliko godina dok se ta sredstva ne raspodele.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi