Zabrana Huawei opreme koštala British Telecom pola milijarde funti

Vlada Velike Britanije je naterala telekomunikacione operatere da zamene Huawei opremu, što je dovelo do velikih gubitaka, posebno za British Telecom

Zabrana Huawei opreme koštala British Telecom pola milijarde funti

Kada je vlada Ujedinjenog Kraljevstva odlučila da zabrani razvoj 5G Huawei infrastrukture u svojim zemljama, učinila je to kako bi navodno zaštitila svoje građane od kineske vlade koja prisluškuje njihove razgovore. Ovo je pogodilo telekomunikacione operatere kao što je British Telecom.

Međutim, direktor British Telecom (BT) za bezbednost i mreže, Hauard Votson, kaže da je ova odluka koštala kompaniju 500 miliona funti (otprilike 612 miliona dolara). Umesto izgradnje postojeće infrastrukture, britanski telekomunikacioni provajderi su bili primorani da prvo zamene postojeću opremu, što je usporilo ceo proces i dodalo nule na ukupne troškove.

Dodatni teret

Andrea Dona, direktor za mreže kompanije Vodafone, dodao je da je zabrana, praćena kasnijim potezom da se zameni postojeća Huawei oprema sa opremom konkurenata kreirala „dodatni teret za već ograničen proces određivanja prioriteta kapitala“.

„Ne dobijamo nikakav dodatni novac kada se ove stvari dese“, rekao je on. „Neto efekat zakona koji je Huawei proglasio dobavljačem visokog rizika znači da smo morali da usporimo proces implementacije 5G mreže“.

Ipak, organizacije su skoro završile sa zamenom opreme. British Telecom je „na dobrom putu“ da do kraja godine zameni Huawei Ericsson opremom, tako da sada oko 90% 5G mobilnih podataka u UK koriste švedsku infrastrukturu, piše Tech Radar.

Za vladu, s druge strane, bezbednost mreže je prvi prioritet: „Dugoročna bezbednost i trajna otpornost telekomunikacione mreže u Velikoj Britaniji su od najveće važnosti“, citirao je portparol CityAM-a.

5G u Srbiji

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je prošle nedelje za RTS da je naredne godine moguće uvođenje 5G mreže u Srbiji. Nakon javne rasprave o pravilniku o 5G mrežama kreće proces nadmetanja za dodelu frekvencija. Prema rečima ministra, očekuje se da će Srbija do kraja 2024. godine dobiti prve 5G korisnike.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi