Zašto je otkazano lansiranje Artemis 1 rakete?

Poznati su razlozi za otkazivanje lansiranja Artemis 1 svemirske rakete.

Prvo smo vam lansiranje nove svemirske rakete koja za cilj ima kruženje oko meseca bez posade najavili, a zatim vam i preneli najvažnije detalje oko leta samo da bi on na kraju bio otkazan. Šta i kako se dogodilo? Prema informacijama na FirstPost, poznati su razlozi za otkazivanje leta Artemis 1, ali obradovaće vas i da je zakazan ponovni pokušaj. 

Poznati razlozi 

Lansiranje je prvobitno bilo planirano za jutro po lokalnom vremenu, a za pola tri popodne po našem vremenu. Međutim, nakon problema lansiranje je otkazano. Prema navodima agencije NASA, jedan od tri RS-25 motora nije uspeo da ostvari neophodnu temperaturu za rad, najverovatnije zbog nedovoljnog hlađenja. Nakon toga, testovi su nastavljeni ali je ustanovljeno kako je otkriveno curenje vodonika što je dodatno ugrozilo celokupno lansiranje. 

Međutim, ni to nije bio jedini problem, već su i oluje u neposrednoj blizini Svemirskog centra Kenedi na Floridi u startu dodatno odložile početak točenja goriva u raketu za nekih sat vremena, pa bi se moglo reći da je celokupno lansiranje predstavljalo savršenu oluju nepovoljnih okolnosti (pun intended).

Na samom kraju, posumnjalo se i na pukotinu u materijalu koji služi kao termalna obloga na obodima za koju se kasnije ispostavilo da nije pukotina već nusprodukt ohlađenog pogonskog goriva. Na kraju celokupne balade, posumnjalo se i na senzore koji su prikazali pogrešnu temperaturu. Mnogo sitnica doprinelo je odlaganju ovog leta. 

Novo lansiranje zakazano 

Ali, ne očajavajte, nije sve izgubljeno. Prvog dana objavljeno je kako se lansiranje ove svemirske misije oko meseca bez posade odlaže na neograničeni vremenski period. Međutim, NASA je objavila kako je novi pokušaj lansiranja ove rakete zakazan za sutra, treći septembra, u 20:17 po našem lokalnom vremenu. Ne znamo za vas, ali mi ćemo pomno pratiti i ovo lansiranje sa nadom da će proteći uspešno kao lansiranje svemirskog teleskopa James Webb.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi