Zbog cena goriva potražnja za Teslama raste, ali i cene

Nafta je sve skuplja, pa se oni koji to sebi mogu da priušte sve više okreću električnim vozilima kompanije Tesla

 
Sa sadašnjim sa cenama goriva, bilo je apsolutno očekivano da će kupci okrenuti alternativnim rešenjima u vidu električnih vozila. Malo ranije nego što je očekivano, povećana potražnja za električnim vozilima već je započeta u određenim delovima Sjedinjenih Američkih Država.
Prema navodima insajdera koji je razgovara sa novinarom iz publikacije Electrek, Tesla je u tekućoj nedelji iskusila značajan rast u potražnji za svojim električnim vozilima koji iznosi čak 100%. Iako je još uvek ta tvrdnja bez zvanične potvrde od strane kompanije Tesla, čini se logično da će cena nafte koja nastavlja da raste usloviti vozače da pređu na električna vozila.
A sve ovo ide na ruku kompaniji Tesla, koja je i pre ovog porasta u potražnji bilo izrazito dominantna na američkom tržištu. Tesla Model Y ima udeo u tržištu električnih vozila na baterija od 38.8%, dok Tesla Model 3 ima tržišni udeo od 27%.
 
Teslacene.jpg
Međutim, koliko god veliki rast potražnje jeste dobar za ovu kompaniju, to ne znači da će se sva ta naručena vozila pojaviti na američki ulicama u skorije vreme. Za sada, Tesla i dalje proizvodi automobile u samo dva postrojenja, dok su gigafabrike u Teksasu i Nemačkoj još uvek u izgradnji. Trenutno, lista čekanja za Model Y je do septembra ove godine, a za model 3 do jula.
Još jedna bitna informacija jeste da su i cene Teslinih automobila u porastu. Tokom prošle godine, cena za Model Y porasla je ya 10.000 dolara, dok se cena za Model 3 Long Range uvećala za 4.000 dolara. Ovo je trend koji se nastavlja, jer su tokom ovog meseca Model 3 Long Range, kao i Model Y Long Range, kao i Performance, poskupeli za 1.000 dolara.Potencijalni razlog za poskupljenja mogla bi biti rastuća cena nikla zbog trenutne situacije u Ukrajini, jer je Rusija treći najveći proizvođač nikla na planeti. To bi objasnilo zašto poskupljuju samo Long Range i Performance modeli, koji u sebi sadrže nikal, nasuprot standardnim modelima, piše Electrek.
Kompanija Tesla i njen osnivač Ilon Musk se još uvek nisu oglasili povodom poskupljenja. Koji god da je razlog, čini se da će potražnja za Teslinim automobilima, kao i njihove cene, nastaviti da rastu.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi