Elon Musk: tehnologiji samovozećih automobila treba još 5 do 6 godina

Osnivač i CEO kompanije Tesla Elon Musk poručuje da ima još mnogo posla da se uradi pre nego što tehnologija samovozećih automobila postane realnost

Pre oko godinu dana kompanija Tesla je objavila planove razvoja tehnologije samovozećih automobila, a sada njen osnivač i CEO Elon Musk poručuje da tu ima još dosta posla da se uradi pre nego što projekat postane realnost. Preciznije, potrebno je još oko pet do šest godina. U intervjuu koji je dao za The Wall Street Journal, Musk kaže da različite tehnologije potrebne za tako nešto zahtevaju još godina rada kako bi sve bilo perfektno, a nakon toga su potrebni zakoni i propisi.
Musk je dodao za WSJ da Tesla i ostali proizvođači još uvek pokušavaju da probiju kod koji pomaže računaru da prepozna objekte. Trenutni sistem se oslanja na radare, kamere i druge senzore koji treba da “vide” šta se nalazi u okruženju, kako bi računar doneo ispravnu odluku. Neki od ovih sistema su postali manji i jeftiniji, iako i dalje zahtevaju softver koji može da identifikuje objekte i donese pravu odluku. Mnoge druge kompanije trenutno pokušavaju da usavrše taj proces, a među njima je i Google koji trenutno pokreće virtuelnu simulaciju puteva u Kaliforniji kako bi “obučio” automobile koji se koriste u ovom projektu. Kompjuterski kontrolisani automobili bi doneli brže reakcije, i mogli bi da otvore određene delove puteva za upravljanje većim brzinama.
Izvor: TheVerge

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi