Nintendo potvrdio novu Switch konzolu

Japanski tehnološki gigant je i zvanično saopštio da je unapredio Nintendo Switch konzolu kako bi sprečio hakovanje i ubacivanje piratizovanih igara.

 
Da podsetimo, Geri Bauzer haker ekipe Team Xecuter je nedavno osuđen na 40 meseci zatvora zbog razvijanja i prodavanja uređaja koji su omogućavali hakovanje Nintendo Switch konzola i ubacivanje piratizovanih verzija igara.
Da bi sprečili ponavljanje ovakvih scenarija, inženjeri kompanije Nintendo su razvili unapređenu verziju svoje konzole sa dodatnim slojevima zaštite, čime je onemogućeno da se ovakva i slične stvari ponove, piše Comicbook.
65 miliona dolara štete
Procenjuje se da je pomenuti haker oštetio Nintendo za 65 miliona dolara, što je cena piratizovanih igara u kombinaciji sa inženjerskim satima i drugim troškovima kompanije Nintendo koji su bili potrebni da razviju novi hardver za konzolu, ali i za modifikacije potrebne da bi sve to funkcionisalo. Deo troškova se sigurno odnosi i na proces proizvodnje i distributivne lance koji su morali da se prilagode novoj konzoli.
Bowseronphone.jpg
Za prosečnog potrošača, ovo ne znači previše, jer je Nintendo sa proizvodnjom nove konzole počeo još 2018. godine. Ako ste planirali da kupite Switch i da ga hakujete kako biste mogli da igrate neke od zaista odličnih, ali jako skupih igara, moramo da vas razočaramo. Sa jedne strane razumemo Nintendo koji je zbog Bauzera i ekipe ostao kratak za značajnu sumu novca, ali isto tako treba imati na umu da OLED verzija Switch konzole nije donela nikakav značajan pomak po pitanju hardvera i rezolucije. Igre za Switch su i dalje jako skupe, a premijum naslovi, posebno najbolji oni koje potpisuje Nintendo retko cenovno siđu ispod 50 do 60 evra.
Izmene uvedene 2018. godine
Ovo suštinski znači da ako ste Switch kupili posle 2018. godine, velika je šansa da ste dobili redizajniranu generaciju koja je otporna na proces hakovanja i modifikacije koje vam omogućavaju da na nelegalan način uštedite koji dinar. Sa druge strane ukoliko ste požurili i svoju konzolu kupili između 2017. i 2018. godine, imate model koji uz malo hardverske modifikacije može da pušta piratizovane verzije igara. Da ne bude zabune, nikako nismo za pirateriju i smatramo da piraterija ima negativan efekat na razvojne studije, posebno u domenu finansiranja razvoja novih igara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi