Novi Sony PlayStation 5 ima drugačiji dizajn iznutra i donosi 1440p podršku

Lakši PlayStation 5 ima novu matičnu ploču i drugačije hlađenje, a stiglo je softversko unapređenje koje donosi unapređenje korisničkog interfejsa i 1440p rezoluciju.

Ukoliko planirate da kupite Sony PlayStation 5, postoji šansa da ćete dobiti reviziju konzole koja ima potpuno drugačije unutrašnje komponente. Prvi put viđeni u Australiji tokom prošlog meseca, nove PS5 konzole imaju novu, manju matičnu ploču, izmenjeni sistem hlađenja i SSD kućište.

Upravo sve ove promene omogućile su manju težinu konzole, ali bez ikakvih promena na spoljašnjosti. Matična ploča je skraćena za dobrih pet centimetara, a tu je i dodatna toplotna cev na zadnjoj strani, sa sve manjim hladnjakom u odnosu na originalnu konzolu.

Revizije

Da se razumemo, ovo nije ništa novo, jer proizvođači konzola imaju revizije, pa je tako Sony već slao blago izmenjenu verziju, sa manjim hladnjakom tokom prošle godine: Međutim, prema AustinEvans YouTube kanalu, nova konzola je lakša skoro pola kilograma.

Sony je takođe pomerio mnogo komponenti sa ovim novim dizajnom matične ploče, što znači da je CMOS baterija sada potpuno skrivena ispod hladnjaka. Ranije je bila izložena, što je olakšavalo zamenu, ali Evans tvrdi da ćete sada morati u potpunosti da rastavite PS5 da biste zamenili CMOS bateriju.

SSD

SSD kućište se takođe promenilo u ovom novom PS5 režimu. Nije odmah jasno zašto je Sony promenio ovaj deo dizajna PS5, ali se čini da bi bolje hlađenje moglo da bude pravi odgovor.

Manja potrošnja, ali ista buka i više cene

Sve ove promene mogu doprineti nekim prednostima u stvarnom svetu za PS5. Evans tvrdi da ovaj novi PS5 model troši oko 20-30 vati manje tokom igranja, dok je konzola i dalje bučna i topla kao prethodne verzije.

„Sony je smanjio skoro sve, uključujući matičnu ploču i unutrašnje pakovanje da bi bio lakši i skoro sigurno jeftiniji (za njih)“, kaže Evans na Tviteru. Novi PS5 model stiže upravo u trenutku kada je Sony povećao cene PS5 van SAD. Soni povećava cene PS5 u Velikoj Britaniji, Evropi, Japanu, Kini, Australiji, Meksiku i Kanadi. Cene skaču za 10 odsto u Evropi, 21 odsto u Japanu i oko 6 odsto u Velikoj Britaniji.

Sa druge strane, Microsoft je na povećanje cena Sony konzole objavio da će cene Xbox konzola ostati iste.

UX promene i podrška za 1440p

Novo softversko ažuriranje donosi podršku za 1440p rezoluciju, foldere za igre i mala unapređenje interfejsa. Testiranje 1440p rezolucije objavljeno pre nekoliko meseci, i sada kreće implementacija kroz ažuriranje na sve konzole.

Nova 1440p opcija omogućava vlasnicima PS5 da izaberu ovu rezoluciju na kompatibilnim televizorima i monitorima. Ako igre u potpunosti podržavaju 1440p onda će se automatski prikazivati u ovoj rezoluciji, u suprotnom će 4K igre poboljšati anti-aliasing korišćenjem supersampling tehnologije do 1440p. Jedini nedostatak je što promenljiva brzina osvežavanja (VRR) neće biti podržana na 1440p i radiće samo pri 1080p i 4K na PS5.

Novo ažuriranje za PS5 takođe uključuje funkciju liste igara, koja u suštini omogućava kreiranje foldera za igre. Možete kreirati liste igara iz glavne biblioteke igara, a svaka lista će moći da sadrži do 100 igara. Postoji ograničenje od ukupno 15 spiskova igara, a diskove, digitalne i striming igre se mogu dodati na liste.
Sony je takođe dodao nove društvene funkcije, uključujući mogućnost deljenja ekrana od prijatelja na zabavi, poboljšanja interfejsa korisničkog profila i nova obaveštenja za brzo pridruživanje igri iz četa. Dodati su i stikeri i glasovne poruke u četu i još mnogo toga.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi