Nvidia predstavila GeForce RTX 4070 Ti grafičku kartu

Predviđanja su dobila Nvidia potvrdu, RTX 4070 Ti koristi isti GPU koji smo trebali videti na otkazanoj RTX 4080 12 GB verziji

Nvidia je na ovogodišnjem CES 2023 sajmu predstavila dugo očekivani GeForce RTX 4070 Ti. Nova grafička karta je bila najavljena u novembru 2022. godine, ali pod tadašnjim nazivom RTX 4080 12 GB. Nvidia je nedugo potom odustala od proizvodnje iste, najviše zbog naziva same kartice. Naime, jači RTX 4080 16 GB takođe je prikazan u novembru, ali je razlika u odnosu na slabiji 12 GB model bila značajno velika, pa je ideja kompanije da obe karte pripadnu istoj RTX 4080 seriji, izazvala bujicu negativnih komentara. Nvidia je zato privremeno odustala od slabijeg modela.

Potom su krenule informacije da je Nvidia digla ruke i odlučila da potpuno ukine RTX 4080 sa 12 GB memorije, a umesto toga istu kartu brendira kao RTX 4070 Ti. Glasine su bile sve učestalije, te ih je Nvidia napokon potvrdila – RTX 4070 Ti je novi model u asortimanu grafičkih karti sa Ada arhitekturom. Razlika u odnosu na prethodno najavljeni RTX 4080 12 GB je u ceni. Nova karta koštaće na američkom tržištu 799 USD, što je za 150 USD manje od prvobitno najavljene, prenosi KitGuru.

RTX 4070 Ti donosi performanse slične RTX 3090 Ti modelu po manjoj ceni

Novi modeli grafičkih karti iz Nvidia RTX 40 serije koriste Ada arhitekturu. Prednosti koje donosi su mnogobrojne, kao što je Shader Execution Reordering (skraćeno: SER) tehnologija koja u hodu reprogramira CUDA jezgra kako bolje iskoristila GPU resurse i poboljšala Ray Tracing performanse. Tu je i nova DLSS 3 verzija AI tehnologije, koja može proračunati i ubaciti nove frejmove “u letu”, kako bi animacija u zahtevnim gejming sekvencama bila savršeno tečna, bez prekida i seckanja. Ovo značajno doprinosi poboljšanju performansi i boljem osećaju tokom igranja, ali po cenu veće latencije u pojedinim naslovima (Witcher 3).

Primarni cilj Nvidia RTX 4070 Ti modela su gejmeri koji se igraju u 1440p rezoluciji sa uključenim Ray Tracing svetlosnim efektima, kao i oni koji žele pristojne performanse prilikom 4K gejminga.

Grafička karta će globalno biti dostupna, počev od 5. januara 2023. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi