Objavljene performanse GeForce RTX 4060 u 18 igara

Performanse GeForce RTX 4060 grafičke karte kompanija Nvidia testirala je u 18 igara i zvanično objavila njene rezultate nedelju dana pre lansiranja

Objavljene performanse GeForce RTX 4060 u 18 igara

Zvanični benchmark rezultati odnosno performanse GeForce RTX 4060 grafike pokazali su da je nova grafika brža od svoje prethodnice u nekim segmentima i preko 100 posto. Nvidia je svoju novu grafiku testirala u 18 igara, a rezultate objavila na sajtu nedelju dana pred njeno lansiranje.

Nvidia RTX 4060 grafička karta zasnovana je na novoj Ada Lovelace mikroarhitekturi, koja je nasledila prethodnu Ampere GPU arhitekturu. Međutim, ona značajne prednosti u odnosu na prethodnicu pokazuje sa svojom tehnologijom generisanja frejmova koja se bazira na veštačkoj inteligenciji. Bez nje, nova grafika je samo oko 20 posto brža u odnosu na prethodnika, kaže Nvidia.

Predstojeća grafika zasnovana je na AD106 GPU jezgru sa 3072 CUDA jezgara sa maksimalnom FP32 kompjuterskom propusnošću koja isporučuje 15 TFLOPs snage. To je, ipak, samo 15 procenata više u poređenju sa GeForce RTX 3060 koja obezbeđuje 13 TFLOPs sirovih računarskih performansi.

Uprkos tome, AD106 jezgro ipak ima značajne prednosti u odnosu na GA106 GPU. Značajno su poboljšane performanse tehnike renderinga svetlosnih efekata (ray tracing), odnosno za 40 posto, dok Tensor računarska propusnost ostvaruje poboljšanje od +137 procenata.

Tensor se može koristiti za veštačku inteligenciju, napredno DLSS 3 povećanje rezolucije i veštačku inteligenciju.

Izgleda kao da Nvidia koristi prednosti svoje DLSS 3 (deep learning super sampling) tehnologije i AI kako bi nadmašila svoje prethodne modele i konkurenciju. Zbog toga ne iznenađuje što je kompanija testirala novu grafiku sa ovim tehnologijama jer uz njih, RTX 4060 pruža zaista ozbiljno poboljšanje jer obezbeđuje veći broj frejmova u najnovijim igrama.

S druge strane, Nvidia priznaje da ne podržavaju sve igre AI generisanje frejmova i da je bez toga, nova grafička karta samo 20 posto brža u odnosu na svog prethodnika. To i dalje nije loš rezultat, ali nije ni nešto što bi se očekivalo od novog proizvoda zasnovanog na potpuno novoj arhitekturi.

Potrošnja energije je stavka koju kompanija takođe ističe kao prednost jer troši oko 110 W, naspram 170 W, koliko u proseku troši RTX 3060. Nvidia ističe i da se na taj način (slika iznad) na četiri godine uštedi od 125 do 150 kWh godišnje. Mada realno sa brzinom kojom izlaze nove grafike, malo ko veruje da ćete za četiri godine i dalje imati istu grafičku kartu u svom desktop računaru.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi