Blue Origin posle dvogodišnje pauze opet šalje ljude na ivicu svemira

Kompanija američkog milijardera Džefa Bezosa Blue Origin se ponovo vraća u svemirski turizam pošto je posle dve godine pauze opet poslala ljude na ivicu svemira

Blue Origin posle dvogodišnje pauze opet šalje ljude na ivicu svemira

Kompanija za svemirske letove milijardera Džefa Bezosa uspešno je juče poslala šest putnika na ivicu svemira i nazad, prekidajući gotovo dvogodišnju pauzu u misijama sa posadom. Ovo je bio sedmi Blue Origin let sa ljudima u letelici. Misija – kratak let preko Karmanove linije, granice svemira na oko 100 kilometara iznad Zemlje – poletela je sa lansirnog mesta kompanije u Zapadnom Teksasu malo posle 10.30 po istočnom vremenu.

Šestoro ljudi unutar kapsule New Shepard uključivalo je devedesetogodišnjeg Eda Dvajta, bivšeg kapetana ratnog vazduhoplovstva koji je bio prvi kandidat afro-američkog porekla za astronauta kada je izabran za program obuke 1961. godine. Prošao je obuku, ali nije bio izabran za NASA-in korpus astronauta i nikada nije otišao u svemir sve do sada. Takođe na „brodu“ su bili Mejson Anđel, Silven Širon, Kenet L. Hes, Kerol Šaler i Gopi Totakura. Oni su nakratko mogli da otkopčaju pojaseve i iskuse nultu gravitaciju.

Posada se sigurno vratila na zemlju oko 10 minuta nakon lansiranja. Jedan od tri padobrana kapsule nije se pravilno otvorio pri povratku, ali to nije predstavljalo problem za sletanje zahvaljujući sistemu redundancije koji je predviđen za ovakve situacije. Ovo je takođe bila 25. misija za raketu New Shepard.

Poslednji put je letela sa posadom u avgustu 2022, ali je pretrpela strukturalni kvar na mlaznici motora sledećeg meseca tokom lansiranja misije sa teretom i nije letela sve do decembra 2023. godine. Tada se vratila u let sa još jednom misijom sa teretom, čineći današnje lansiranje prvim sa ljudskom posadom nakon skoro dve godine, podseća Engadget.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi