James Webb teleskop se prebacio u „Safe mode“ zbog softverske greške

Softverska greška blokirala rad James Webb teleskopa vrednog 10 milijardi dolara.

Najmoćniji teleskop današnjice James Webb prijavio je probleme koji onemogućavaju njegovo pravilno funkcionisanje. Softverske greške koje su prijavljene ga, sa prekidima prebacuju u „Safe mod“, a sve to traje još od 7. decembra. Tokom pomenutog perioda, teleskop gasi sve neesencijalne sisteme, što privremeno dovodi do potpunog prestanka svih naučnih istraživanja koja teleskop omogućava.

Iako NASA tvrdi da je problem otklonjen, i “da su teleskop i instrumenti u dobrom radnom stanju”, malo su čekali pre nego što su objavili informaciju da je postojala greška u sistemu, piše NASA u svom zvaničnom izveštaju.

Sama greška se nalazi u opremi koja kontroliše orijentaciju teleskopa, pa je odmah jasno zbog čega teleskop nije mogao da obavlja svoje svakodnevne poslove. ACS koristi senzore koji prate sunca i zvezde, i uz pomoć žiroskopa određuje orijentaciju i kretanje teleskopa, navodi NASA u dokumentaciji sistema. NASA takođe nije navela uzrok problema, ali je greška uticala na potpunu neaktivnost teleskopa na nekoliko dana, koja je vraćena u „redovno stanje“ 20. decembra.

Sudari sa meteoroidima

Teleskop je i pre kvara softvera, da bi sačuvao staklene panele, bio okrenut u stranu suprotnu talasu meteroida, od kojih se nažalost nije mogao potpuno skloniti, pri čemu je došlo i do sudara sa jednim od meteroida.

Nestvarne slike

NASA je, zahvaljujući budžetu od 10 milijardi dolara, i periodu od 25 godina, koliko je i trajala izgradnja teleskopa, uspela da zabeleži slike najudaljenijih delova univerzuma, nikada ranije viđene toliko detaljno.

Tako nam je Webb teleskop juče, tačno godinu dana nakon lansiranja, poslao fotografiju grandiozne spiralne galaksije NGC 7469, udaljene 220 miliona svetlosnih godina. Na slici vidimo zrake svetlosti crvene boje, koji se prelamaju, i spajanjem prikazuju crnu rupu, sam centar pomenute galaksije. Sada, nakon što su svi kvarovi otklonjeni, ostaje nam da iščekujemo još ovakvih fotografija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi