Japan izveo istorijsko iskrcavanje na Mesec svojim SLIM vozilom

Solarni panel na SLIM-u je van funkcije, ali zvaničnici JAXA smatraju da je meko sletanje "uspeh" i označava prvo uspešno lunarno sletanje Japana.

Japan izveo istorijsko iskrcavanje na Mesec svojim SLIM vozilom

Solarni panel na SLIM-u je van funkcije, ali zvaničnici JAXA smatraju da je meko sletanje “uspeh”.

Japanska agencija za svemirska istraživanja (JAXA), potvrdila je da je njen uređaj Smart Lander for Investigating Moon(SLIM), veličine omanjeg automobila, uspešno sleteo blizu kratera Shioli i bezbedno izbacio svoja dva mala robotska uređaja. Ovaj istorijski uspeh označava prvo lunarno sletanje Japana i čini ga petom nacijom koja je ikada dospela na površinu Meseca.

Međutim, prema rečima zvaničnika JAXA-e, “Mesečev Snajper” na SLIM-u ima manjih komplikacija.

Izgleda da solarni panel trenutno ne proizvodi električnu energiju“, rekao je predsednik JAXA-e, Yamakawa Hiroshi, tokom konferencije za novinare u petak ujutro. Trenutno se pokreće na baterijsko napajanje za koje se očekuje da će trajati “nekoliko sati”. “Pokušavamo maksimalno da iskoristimo ovaj naučni uspeh“, nastavio je Hiroshi, u prenosu uživo.

SLIM i dalje prima i šalje podatke

Na pitanje da li je misija uspeh ili neuspeh, zvaničnici JAXA-e objasnili su da smatraju da je samo meko sletanje uspešno, i da je “većina opreme funkcionalna”. Inženjeri smatraju problem sa solarnim panelom “posebnim pitanjem”, a SLIM i dalje šalje i prima podatke, uključujući slike, nazad na Zemlju.

SLIM je lansiran u Zemljinu orbitu zajedno sa rendgenskim teleskopom 6. septembra 2023. godine. Nakon nekoliko nedelja dijagnostičkih testova i posmatranja inženjera JAXA-e, SLIM je 30. septembra izvršio sagorevanje motora kako bi napustio Zemljinu orbitu, a zatim je započeo višednevno putovanje ka Mesecu. Od 4. oktobra, uređaj je održavao orbitu oko Meseca i počeo je postupke sletanja 19. januara oko 10:20 EST.

Jučerašnji uspeh prekinuo je niz nedavnih neuspeha međunarodnih lunarnih misija. Manje od 24 sata pre mekog sletanja SLIM-a, Peregrin, svemirski brod Astrobotica, koji je prvobitno bio predodređen da stigne i spusti se na Mesec, izgoreo je prilikom povratka u Zemljinu atmosferu.

Peregrin je uspešno lansiran 8. januara sa Kejp Kanaverala, Florida, ali je ubrzo doživeo “kritični gubitak goriva” što je značilo da neće stići do svoje predviđene destinacije. U aprilu 2023. godine, japanska kompanija iSpace sa svojim Hakuto-R, dosegla je lunarnu orbitu, ali se srušila tokom pokušaja sletanja.

Čak i ako solarni problemi SLIM-a značajno skrate njegov vek trajanja, potvrda o preciznom sletanju predstavlja značajan trenutak za japanski svemirski program.

Predstavnici JAXA-e procenjuju da će možda proći oko mesec dana pre nego što saznaju da li je SLIM sleteo unutar 100 metara od svoje predviđene lokacije. Međutim, zvaničnici su već izrazili optimizam u vezi sa postignućem tokom jučerašnjeg prenosa uživo.

“Ranije smo sletali gde smo mogli, sada možemo sleteti gde želimo”, rekao je jedan predstavnik JAXA-e.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi