Kineski naučnici koriste Starlink signale za detekciju nevidljivih aviona i dronova

Detekcija se oslanja na široku pokrivenost Starlink mreže i opremu za naprednu detekciju elektromagnetnih talasa

Kineski naučnici koriste Starlink signale za detekciju nevidljivih aviona i dronova

Nevidljivi avioni, poput F-22 i F-35, dizajnirani su da izbegnu konvencionalne radarske sisteme na tlu, ali su vidljivi iz svemira. Kineski naučnici su uspešno koristili signale Starlink satelita kako bi otkrili nevidljivi cilj tokom radarskog eksperimenta u Južnom kineskom moru. Ova nova metoda mogla bi biti primenjena na buduću vojnu tehnologiju i detekciju nevidljivih letelica, prenosi South China Morning Post.

U eksperimentu je korišćen DJI Phantom 4 Pro dron, veličine slične ptici, kako bi simulirao nevidljivi avion. Radarski preslik drona bio je sličan stvarnim nevidljivim lovcima. Umesto oslanjanja na tradicionalne radarske emisije sa zemlje, dron je detektovan analizom elektromagnetnih signala sa Starlink satelita koji je prolazio iznad Filipina.

Metoda detekcije oslanja se na fenomen difuzije “forward scatter”, gde objekti poput aviona ili dronova remete elektromagnetne talase sa satelita, izazivajući male smetnje u signalu koje se zatim analiziraju kako bi se odredila lokacija objekta. Ova tehnika ne zahteva emitovanje radarskih signala, što je čini težom za otkrivanje ili ometanje od strane protivnika.

Dronovi i “stealth” avioni remete elektromagnetne talase sa satelita

Eksperiment je otkrio fine detalje drona, uključujući kretanje rotora, uprkos izazovima poput male antene i male visine. Istraživači su koristili neotkriveni algoritam i nepoznat procesor visokih performansi za obradu uhvaćenih signala. Iako je metoda još u razvoju i nije spremna za vojnu upotrebu, tehnologija pokazuje potencijal za detekciju dronova i nevidljivih aviona.

Starlink ima više od 6.000 satelita u orbiti, koji emituju signale visokih frekvencija i pružaju široku pokrivenost. Iako su ovi signali šifrovani i nisu dostupni korisnicima u Kini, istraživački tim je uspeo da napravi prijemnik koristeći komponente dostupne na tržištu kako bi uhvatio i obradio podatke.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Tradicionalni nevidljivi avioni dizajnirani su tako da izbegnu radarsku detekciju korišćenjem specijalnih materijala i oblika kako bi se smanjila refleksija elektromagnetnih talasa. S druge strane, dronovi su obično premali da bi ih uočio konvencionalni radar. Međutim, kineski eksperiment je pokazao da korišćenje satelitskih signala, poput onih sa Starlinka, može zaobići ove karakteristike nevidljivosti, omogućavajući detekciju takvih letelica bez obzira na njihov dizajn.

Ovaj eksperiment deo je napora Kine da unapredi svoje sposobnosti za otkrivanje nevidljivih letelica. Drugi pristupi uključuju korišćenje velikih satelitskih konstelacija, radara preko horizonta i naprednih radarskih sistema na ratnim brodovima, sa ciljem suprotstavljanja vojnoj prisutnosti SAD-a u region, piše Tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi