Kineski naučnici ostvarili su veliki proboj razvijajući metod kojim se metanol, dobijen iz ugljen-dioksida, pretvara u beli šećer, bez potrebe za sadnjom šećerne trske ili šećerne repe. Koristeći sistem in vitro biotransformacije (ivBT), tim iz Tianjin Instituta za industrijsku biotehnologiju uspeo je da sintetiše saharozu pomoću enzima, nudeći održivu alternativu klasičnoj poljoprivredi.
Ova tehnologija koristi metanol, niskougljenični hemijski spoj koji može da se dobije iz industrijskog otpada ili direktno iz CO₂. Prema objavljenoj studiji, ovakav veštački proces konverzije CO₂ u hranu i hemikalije nudi potencijal za rešavanje ekoloških i populacionih izazova, kao i doprinos klimatskoj neutralnosti.
Istraživači su nadogradili raniji rad naučnika iz Dalijan instituta za hemijsku fiziku, koji su 2021. godine razvili metod za niskotemperaturnu konverziju CO₂ u metanol. Novi ivBT sistem dostiže impresivnu stopu konverzije od 86%, što predstavlja veliki korak u oblasti bioproizvodnje. Sistem ne samo da proizvodi saharozu, već i skrob, i to uz manju potrošnju energije u poređenju sa tradicionalnim metodama.
Na osnovu uspeha sa saharozom, sistem je prilagođen za konverziju i drugih jedinjenja kao što su fruktoza, amiloza, amilopektin, celobioza i celooligosaharidi. Očekuje se da bi ova tehnologija mogla igrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena i obezbeđivanju hrane za rastuću svetsku populaciju, koja bi do kraja veka mogla dostići 10 milijardi ljudi, prenosi NDTV.
Nema komentara 😞
Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!
Pridruži se diskusiji