Korejski naučnici razvili jeftiniju i bezbedniju alternativu litijum-jonskim baterijama

Tim korejskih naučnika uspešno je razvio bezbedniju i ekonomičniju alternativu tradicionalnim litijum-jonskim baterijama

Korejski naučnici razvili jeftiniju i bezbedniju alternativu litijum-jonskim baterijama

Tim korejskih naučnika predvođenih dr. Ou Si Hyoungom sa Centra za istraživanje skladištenja energije Korejskog instituta za nauku i tehnologiju (KIST) uspešno je razvio bezbedniju i ekonomičniju alternativu tradicionalnim litijum-jonskim baterijama (LIBs).

Inovacija predstavlja jedinstvenu tehnologiju koja vodonik pretvara u vodu, rešavajući bezbednosne zabrinutosti povezane sa punjivim vodoničnim baterijama.

Sa stalnim porastom ekstremnih vremenskih događaja širom sveta, imperativ za usvajanje obnovljivih izvora energije i jačanje povezane infrastrukture nikada nije bio izraženiji, piše SciTechDaily.

Međutim, oslanjanje na nepredvidivu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, pod uticajem varijabli poput nestabilnih vremenskih uslova, ističe potrebu za pouzdanim sistemima skladištenja energije (ESS). I dok su LIBs trenutno standard u ESS-u, njihova visoka cena i podložnost požarima čine ih manje idealnim.

Alternativa litijum-jonskim baterijama mora biti bezbedna

Vodoničkim punjivim baterijama, iako imaju nižu energetsku gustinu, pruža se značajna ekonomska prednost zbog nižih troškova sirovina u poređenju sa LIBs. Međutim, inherentni izazov vodoničkog gasa generisanog tokom procesa razlaganja vode, predstavlja pretnju po bezbednost, ometajući široku komercijalizaciju.

Da bi rešili ovaj ključni problem bezbednosti, istraživački tim je predstavio kompozitni katalizator sa mangan-dioksidom i paladijumom. Ovaj katalizator automatski pretvara vodonik gas unutar baterije u vodu, osiguravajući optimalne performanse i bezbednost.

Mangan-dioksid, obično inertan prema vodonik gasu, postaje efikasan apsorber kada se kombinuje sa malom količinom paladijuma, sprečavajući akumulaciju vodonik gasa koja bi mogla dovesti do potencijalne detonacije tokom produženog rada. Svakako mnogo bolje nego rešenja sa litijum-jonskim baterijama

U prototipnim ćelijama opremljenim novim katalizatorom, unutrašnji pritisak je održavan znatno ispod bezbednosnih granica, a iscrpljenje elektrolita nije bilo prisutno. Dr. Oh Si Hyoung iz KIST-a istakao je primenu tehnologije ne samo u ESS-u, već i u različitim industrijskim postavkama gde curenje vodoničkog gasa predstavlja bezbednosne rizike, poput stanica za vodonik i nuklearnih elektrana.

Uspešno rešavanje ključnog bezbednosnog problema kod vodoničnih baterija označava značajan korak ka njihovoj širokoj komercijalnoj primeni u ESS-u. Mogućnost zamene LIBs jeftinijim i bezbednijim vodoničkim baterijama ne samo da se bavi trenutnim izazovima skladištenja energije, već može i pokrenuti brzi rast globalnog tržišta za sisteme skladištenja energije.

Dr. Oh naglašava šire bezbednosne primene tehnologije, ističući njenu sposobnost da štiti javnu sigurnost u industrijskim postrojenjima koja su podložna curenju vodonika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi