Na Mars za dva meseca sa novom NASA raketom na plazma pogon

Svemirska agencija NASA ulaže u razvoj pogonskog sistema koji koristi nuklearnu energiju za stvaranje plazma eksplozija koji bi ljude mogao da odvede na Mars

Na Mars za dva meseca sa novom NASA raketom na plazma pogon

Svemirska agencija NASA sarađuje s kompanijom za razvoj tehnologije na novom pogonskom sistemu koji bi ljude mogao da spusti na Mars za relativno brza dva meseca umesto trenutnih devet meseci predviđenih za putovanje do Crvene planete.

Program ove agencije pod nazivom Innovative Advanced Concepts (NIAC) nedavno je odabrao šest obećavajućih projekata za dodatno finansiranje i razvoj, omogućavajući im da pređu u drugu fazu razvoja. Novi koncepti „slični naučnoj fantastici“, kako ih je opisao Džon Nelson, izvršni programski direktor NIAC programa, uključuju lunarnu železnicu, teleskope na bazi tečnosti, kao i pulsirajući plazma raketni motor.

Potencijalno revolucionarni pogonski sistem trenutno je u razvoju u Arizoni, u kompaniji Howe Industries. Da bi postigli visoke brzine u kraćem vremenskom periodu, pulsirajući plazma raketni motor koristio bi nuklearnu fisiju – oslobađanje energije iz atomskih raspada – da bi generisao pakete plazme za potisak.

U osnovi, motor bi proizveo kontrolisani mlaz plazme kako bi pomogao u pogonu rakete kroz svemir. Koristeći novi pogonski sistem, raketa bi potencijalno mogla da generiše do 100.000 Njutna sile sa specifičnim impulsom (Isp) od 5.000 sekundi, za izuzetno visoku efikasnost goriva.

To nije potpuno novi koncept, jer je NASA započela razvoj svoje verzije još 2018. godine pod nazivom Pulsed Fission-Fusion (PuFF). PuFF se oslanjao na uređaj koji se obično koristi za kompresiju laboratorijskih plazmi na visokim pritiscima tokom vrlo kratkog vremenskog perioda, nazvan z-Pinch, da bi proizveo potisak. Međutim, pulsirajući plazma raketni motor je manji, jednostavniji i ekonomičniji, ističe NASA.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Agencija tvrdi da bi visoka efikasnost pogonskog sistema mogla da omogući da se misije sa posadom na Mars završe za dva meseca. Danas, sa uobičajenim pogonskim sistemima, putovanje do Marsa traje oko devet meseci. Što manje vremena ljudi provedu putujući kroz svemir, to bolje. Kraći periodi izloženosti svemirskoj radijaciji i mikrogravitaciji mogli bi da pomognu u ublažavanju njenih efekata na ljudsko telo.

Pulsirajući plazma raketni motor takođe bi bio sposoban da nosi mnogo teže svemirske letelice, koje mogu biti opremljene zaštitom od galaktičkih kosmičkih zraka za posadu na brodu.

Faza 2 NIAC-a usredsređena je na procenu neutronske energije sistema (kako kretanje svemirske letelice stupa u interakciju s plazmom), dizajniranje svemirske letelice, sistema za napajanje i neophodnih podsistema, analizu mogućnosti magnetske mlaznice i određivanje putanja i prednosti pulsirajućeg plazma raketnog motora, prema agenciji. Novi pogonski sistem ima potencijal da revolucionizuje svemirske letove sa posadom, pomažući ljudima da stignu do Marsa bez napora samog putovanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi