Najveća digitalna kamera na svetu ima senzor od 3.200 megapiksela

Naredne godine u pogon se pušta LSST kamera sa ciljem da mapira nebo južne hemisfere i odgovori na neka najveća pitanja o svemiru.

Kamera se nalazi u Severnoj Kaliforniji i već je deo Ginisove knjige rekorda. Ekipa iz SLAC National Accelerator Laboratory je provela poslednjih sedam praveći Legacy Survey of Space and Time ili LSST kameru.

Ova kamera je veličine malog automobila, prečnika 1,5 metara i teži oko 3 tone. Kamera sa senzorom od 3.200 MP dovoljno je snažna da uoči golf lopticu sa razdaljine od 24 kilometra i biće srce novog teleskopa koji se pravi u Vera C Rubin opservatoriji u planinama Čilea, prenosi CNET.

Plan je da LSST kamera u narednim godinama polako mapira celo južno nebo i pomogne da se otkrije 17 milijardi novih zvezda i oko 6 miliona novih objekata u našem solarnom sistemu.

Dok nedavno lansirani James Webb teleskop pravi duboke i uske slike svemira, LSST kamera će imati mnogo širi pogled. Kada bude u funkciji, svakih 15 sekundi slikaće deo neba sedam puta širi od punog meseca, kreirajući čitavu panoramu neba svake noći. Naučnici širom sveta sve više razmišljaju o svim tim slikama. „Kada vidimo novi fenomen, u roku od 60 sekundi od kad se napravi slika, moći ćemo da pošaljemo upozorenja svakome ko je radoznao“, rekao je Travis Lange, vodeći mašinski inženjer na kameri.

Panorama neba

Kada se desetogodišnji projekat završi, LSST kamera će napraviti 3D film celog južnog neba. „To će nam omogućiti da vidimo stvari u vremenskim okvirima koji ranije nisu bili dostupni, kao i da dobijemo odgovore na neka velika pitanja: Od čega je napravljen univerzum? Kakva je priroda tamne materije i tamne energije?“, rekla je Lisa Večsler, profesor fizike sa Stanford univerziteta.

Naučnici koji rade na SLAC projektu će narednih nekoliko meseci provesti izvodeći završne testove na kameri. U maju 2023. planiraju da ga spakuju i pošalju letom za Santjago, Čile, odakle će vozom biti transportovan do opservatorije na vrhu planine Cerro Pachon.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi