NASA postigla lasersku komunikaciju na udaljenosti od 466 miliona kilometara

NASA je kroz program Deep Space Optical Communications (DSOC) ostvarila istorijski podvig prenoseći laserski signal preko 466 miliona kilometara između Marsa i Zemlje

NASA postigla lasersku komunikaciju na udaljenosti od 466 miliona kilometara

NASA je postigla značajno naučno dostignuće uspešnim prenosom laserskog signala preko neverovatne udaljenosti od približno 466 miliona kilometara, što predstavlja najveću udaljenost između Marsa i Zemlje. Ovaj istorijski podvig ostvario je NASA-in program za duboko svemirske optičke komunikacije (Deep Space Optical Communications – DSOC), koji istražuje potencijal lasera kao efikasnog sredstva za komunikaciju u dubokom svemiru.

Laserske komunikacije imaju kapacitet da prenose podatke brzinom koja je preko 100 puta veća od tradicionalnih radio frekvencija, omogućavajući prenos složenijih i podataka visoke definicije. Ova tehnologija bi mogla revolucionisati način na koji prikupljamo i šaljemo informacije iz svemirskih misija, posebno onih koje se odvijaju na velikim udaljenostima od Zemlje.

Laser je bio usmeren ka svemirskoj letelici Psyche, koja je lansirana u oktobru 2023. godine s ciljem proučavanja istoimenog asteroida. Ova letelica je takođe deo DSOC programa i služi kao platforma za testiranje i demonstraciju novih komunikacionih tehnologija u dubokom svemiru.

NASA anticipira da će uspeh ovog testa pomoći budućim misijama sa ljudskom posadom na Mars i drugim istraživačkim poduhvatima unutar našeg solarnog sistema. Ovo bi moglo da promeni način na koji ljudi istražuju i mapiraju svemir, otvarajući nove mogućnosti za prenos velike količine podataka sa udaljenih lokacija.

Meera Srinivasan, vođa operacija projekta u NASA-inom Jet Propulsion Laboratory (Laboratoriji za mlazni pogon), izjavila je: “Ovo je značajna prekretnica. Laserska komunikacija zahteva veoma visok nivo preciznosti, i pre nego što smo lansirali sa Psyche, nismo znali koliko će se performanse degradirati na našim najdaljim udaljenostima.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ovaj uspeh ne samo da potvrđuje tehničku izvodljivost laserskih komunikacija na ogromnim udaljenostima, već i pokazuje njihov potencijal za buduće svemirske misije. Povećana brzina prenosa podataka može omogućiti detaljnije istraživanje planeta, asteroida i drugih nebeskih tela, kao i poboljšati komunikaciju između astronauta i kontrolnih centara na Zemlji.

Laserske komunikacije takođe mogu smanjiti kašnjenja u prenosu podataka, što je ključno za real-time aplikacije i može imati značajan uticaj na navigaciju i kontrolu svemirskih letelica. Ova tehnologija može postati standard u budućim misijama, zamenjujući ili dopunjujući tradicionalne radio frekvencijske komunikacije.

Uspeh DSOC programa predstavlja veliki korak napred u svemirskoj tehnologiji i komunikacijama. Dok se pripremamo za sledeću fazu istraživanja svemira, uključujući potencijalne misije s ljudskom posadom na Mars, ovakva dostignuća su od suštinskog značaja za uspeh i sigurnost tih poduhvata.

Očekuje se da će ova tehnologija nastaviti da se razvija i unapređuje, otvarajući nove horizonte u istraživanju svemira. NASA-in uspeh u prenosu laserskog signala preko 466 miliona kilometara dokazuje da je budućnost svemirskih komunikacija svetla, piše Daily Express US.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi