Naučnici razvili robote kojima upravljaju gljive

Naučnici sa Univerziteta Cornell stvorili su biohibridne robote koji koriste gljive za upravljanje kretanjem

Naučnici razvili robote kojima upravljaju gljive

Autonomna vozila se smatraju bezbednijim od ljudskih vozača, ali da li biste verovali gljivi koja upravlja vozilom?

Naučnici sa Univerziteta Cornell razvili novi biohibridni robot koji koristi komponente izvan životinjskog carstva: gljive. Ovi organizmi osećaju i komuniciraju koristeći električne signale koji se šalju kroz njihovu micelijumsku mrežu, koja funkcioniše kao sistem korena. Tim je uzgajao micelijum direktno na elektronici robota, koristeći ove prirodne signale za pokretanje mašine.

Istraživači su stvorili električni interfejs koji precizno beleži elektrofiziološku aktivnost iz micelijuma, obrađuje je i pretvara u digitalni signal koji robot može da razume. Kada se ti signali pošalju aktuatorima, robot se pokreće kao odgovor na signale gljiva, koje same šalju signale kao odgovor na promene u okruženju, poput svetlosti.

Naučnici stvorili robota koji kontroliše useve, a kontroliše ga gljiva

Tim je izgradio dve verzije ovih biohibridnih robota. Jedan je relativno jednostavna jedinica sa točkovima, dok je drugi oblika nalik pauku sa mekim nogama. U oba slučaja, Petrijeva posuda sa gljivom se nalazi na vrhu, gde može reagovati na svetlost i druge stimuluse, pre nego što pošalje signale nogama ili točkovima kako bi se pokrenula.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Obe vrste robota su zatim prošle kroz tri eksperimenta. Prvo, roboti su se kretali na osnovu prirodnih kontinuiranih skokova u signalima iz micelijuma. U drugom eksperimentu, naučnici su obasjali gljivu ultraljubičastom svetlošću, što je promenilo način na koji su se kretali. Na kraju, tim je uspeo da demonstrira da mogu potpuno nadjačati signal gljive ukoliko bi bilo potrebno ručno kontrolisati robota.

Iako je svetlost bila jedini direktni stimulans testiran do sada, tim kaže da bi buduće verzije mogle inkorporirati više ulaznih parametara, poput hemijskih signala. Ideja je da su živi sistemi prirodno odlični u reagovanju na više spoljnih uticaja poput svetlosti, toplote i pritiska, dok bi sintetičke verzije zahtevale pojedinačne, specijalizovane senzore za svaki od njih, piše New Atlas.

„Ovaj rad je prvi od mnogih koji će koristiti gljivično carstvo za obezbeđivanje senzora okoline i komandnih signala robotima kako bi poboljšali njihove nivoe autonomije,“ rekao je Rob Shepherd, glavni autor studije. „Potencijal za buduće robote mogao bi biti da osećaju hemiju tla u redovima useva i odluče kada treba dodati više đubriva, na primer, možda smanjujući negativne posledice poljoprivrede poput štetnih cvetanja algi.“

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi