Novi način proizvodnje donosi jeftinije OLED televizore

Iako impresivna OLED tehnologija znači i mnogo skuplje uređaje u odnosu na jefitnije LCD modele, ali bi nova tehnologija to mogla da promeni.

Novi način proizvodnje donosi jeftinije OLED televizore

Novo istraživanje koje dolazi sa odeljenja za hemiju korejskog Nacionalnog univerziteta u Pusanu moglo bi imati veliki uticaj na budućnost proizvodnje OLED televizora i uticati na značajno smanjenje cene proizvodnje, usled upotrebe ekonomičnijih materijala.

OLED televizori su popularan izbor korisnika u višoj klasi za filmove i gaming na velikom ekranu usled visokog kontrasta, savršene crne i veoma brzog odziva. Čak i pored unapređenja koje je LCD tehnologija dobila proteklih godina, poput Mini LED-a, OLED je i dalje naprednija tehnologija i bolji izbor u pogledu kvaliteta prikaza, ali to dolazi i sa relativno visokom cenom.

Glavni razlog toga je što su OLED paneli skuplji za proizvodnju od svojih LCD/QLED konkurenata. OLED se trenutno proizvodi u procesu koji se naziva “vacuum thermal evaporation” (toplotno isparavanje u vakumu), koji je skup i zahteva puno uloženog rada. Kako se navodi u izdanju Chemical Engineering Journal, a koje prenosi TechRadar, alternativa ovoj metodi proizvodnje je OLED procesiran rastvorom, ali je ta tehnika ograničena usled problema sa slaganjem slojeva potrebnih za pravljenje OLED panela.

Istraživači Nacionalnog univerziteta u Pusanu uspeli su da sintetizuju materijal za ubrizgavanje koji se koristi u jednom od OLED slojeva, a otporan je na rastvor, a koji bi trebao postići veću efikasnost i dugotrajnost i za koji navode da je “veliki korak napred” u komercijalizaciji OLED panela proizvedenih tehnikom procesiranja rastvorom.

Ova tehnika obećava znatno ekonomičniju proizvodnju, pa bi OLED paneli mogli biti proizvođeni jeftinije i u velikim količinama. To bi se naravno odrazilo i na prodajne cene samih televizora, koje nisu pratile trend pada kakav je viđen kod LCD modela. Zapravo, OLED modeli kompanija LG i Samsung najavljeni za 2023. su čak i skuplji od prošlogodišnjih. S obzirom na konstantan napredak Mini LED modela i nadolazeći Micro LED, jasno je da cene OLED panela moraju pasti kako bi ova tehnologija opstala na duže staze.

Istraživanje Nacionalnog univerziteta u Pusanu je korak u tom smeru, ali ostaje da se vidi koliko će vremena proteći pre nego što pomenuta tehnika postane komercijalno odstupna.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi