Nvidia GPU ubrzava ARM servere

Evo kako "bezazleni" ARM procesori mogu preuzeti tržište kojim je do juče vladao Intel sa x86 arhitekturom...

 
Nvidia će na ovogodišnjoj High Performance Computing (HPC 2019) konferenciji lansirati referentnu platformu za ARM servere kao alternativu standardnim x86 server rešenjima. U tom nastojanju i radi podizanja sveukupnih performansi ovakvih rešenja, biće lansiran CUDA-X adaptirani softver za ARM platformu.
Iako je ARM server rešenja gotovo nemoguće pronaći na regularnom tržištu, postoje kupci sa specijalnim zahtevima u pogledu poslova sa visokim prioritetima po pitanju brzine proračuna, čiji se super računari delimično baziraju na ARM mikroarhitekturi.
Najnoviji je primer Fujitsu-a koji je zajedno sa kompanijom Cray, napravio superkompjuter za “exascale” eru baziran upravo na ARM procesorima. Dotični prototip sa A64X arhitekturom je izbio na prvo mesto Green 500 liste, dok 8 drugih od ukupno prvih 10 plasiranih sistema na ovoj tabeli, koriste Nvidia GPU akceleraciju. Evropski program je takođe, delom baziran na ARM tehnologiji.
Nvidia je u razvoju superkompjutera dobila partnersku pomoć od najvećih ARM proizvođača poput: Ampere, Fujitsu i Marvell-a, a što će svakako imati pozitivan efekat na razvoj ARM platforme potpomognute GPU akceleracijom. CUDA X je sledeći korak u razvoju razvoju dotičnog rešenja, praktično “kockica” koja je nedostajala.
 
Pogledajte još: Microsoft priprema x86-64 emulaciju za ARM procesore
Nvidia želi da afirmiše i novo, brže rešenje kada je u pitanju manipulacija ulazno/izlaznim podacima. Zbog toga se zalaže da posao oko I/O operacija preuzme GPU umesto dosadašnjih rešenja gde je dominantnu ulogu imao CPU. Koliko je efikasan GPU u ovoj vrsti poslova pokazuju i preliminarna merenja u kojima je došlo do povećanja transfera podataka za čak 20x, obzirom da je u potpunosti eliminisano usko grlo u prebacivanju potrebnih podataka.  
Najnoviji element HPC rešenja su GPU Direct Storage rešenja koja u potpunosti zaobilaze centralni procesor prilikom pristupa podacima koji se čuvaju na diskovima. Naravno, sve spomenuto je još uvek u beta fazi i prvi konkretni proizvodi bi trebali da se pojave tokom iduće godine. Nividia ovako nešto neće moći da izgura bez pomoći najjačih partnera u ovom delu industrije, kao što su: DataDirect Networks, IBM i Mellanox, koji će dati na težini i značaju novih rešenja.
Izvor: Nvidia
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi