OpenAI tvrdi da će GPT-5 imati inteligenciju na nivou doktorskih studija

Direktorka OpenAI opisuje skok sa GPT-4 na GPT-5 kao da neko prelazi iz srednje škole na univerzitet, a zna se i kada stiže u komercijalnu upotrebu

OpenAI tvrdi da će GPT-5 imati inteligenciju na nivou doktorskih studija

Već dugo se priča o sledećoj velikoj evoluciji ChatGPT-a. GPT-5, ili kako god da će se zvati, često je pominjan tokom prošle godine, ali juče je glavni tehnološka direktorka OpenAI-a, Mira Murati, dala dodatna pojašnjenja o njegovim sposobnostima.

U intervjuu sa Dartmouth Engineering-om koji je postavljen na X mreži, Murati opisuje skok sa GPT-4 na GPT-5 kao da neko prelazi iz srednje škole na univerzitet.

Ako pogledate putanju poboljšanja, sistemi poput GPT-3 su možda na nivou inteligencije malog deteta,“ kaže Murati. „A zatim su sistemi poput GPT-4 više kao inteligencija pametnog srednjoškolca. A onda, u narednih par godina, gledamo na inteligenciju doktorskih studija za specifične zadatke. Stvari se menjaju i poboljšavaju prilično brzo.“

Zanimljivo je da je intervjuer tražio od nje da precizira vremenski okvir, pitajući da li će to biti sledeće godine. Murati klima glavom, a zatim pojašnjava da će to biti za godinu i po dana. Ako je to tačno, GPT-5 možda neće biti objavljen pre kraja 2025. ili početka 2026. godine. Neki će biti razočarani kada čuju da je sledeći veliki korak toliko daleko.

GPT-5 verovatno dogodine

Na kraju krajeva, prve glasine o vremenu lansiranja GPT-5 bile su da će to biti krajem 2023. godine. A kada se to nije ostvarilo, izveštaji su ukazivali da će biti lansiran kasnije ovog leta. To se ispostavilo kao GPT-4o, što je bilo impresivno izdanje, ali nije bio onaj korak u inteligenciji o kojem Murati ovde govori.

U smislu tvrdnje o inteligenciji, potvrđuje ono što je ranije rečeno o GPT-5. Microsoft CTO Kevin Scott tvrdi da će AI sistemi sledeće generacije biti „sposobni da polažu doktorske ispite“ zahvaljujući boljoj memoriji i operacijama rasuđivanja, prenosi DigitalTrends.

Murati priznaje da se „inteligencija na nivou doktorskih studija“ odnosi samo na neke zadatke. „Ovi sistemi su već na nivou ljudske inteligencije u specifičnim zadacima, ali naravno, u mnogim zadacima nisu,“ kaže ona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi