Pametni telefoni dobijaju rendgenski vid, moći će da gledaju kroz zidove

Istraživači razvijaju čip koji bi mogao omogućiti rendgenski vid pametnim telefonima, koristeći signale u rasponu od 200 GHz do 400 GHz, za nekoliko godina

Pametni telefoni dobijaju rendgenski vid, moći će da gledaju kroz zidove

Zamislite telefon koji poseduje rendgenski vid i omogućava vam da gledate kroz zidove. Prema IEEE Xplore (preko CBS News), Projekat koji se razvija 15 godina i dalje napreduje. Cilj je razviti čip koji korisnicima pametnih telefona omogućava da vide kroz čvrste površine, slično X-zracima. Ali umesto korišćenja X-zraka, telefon koristi signale u opsegu od 200 GHz do 400 GHz.

Dosadašnji testovi su pokazali da tehnologija može da vidi kroz prašinu, gustu maglu i čestice u vazduhu. Nedavni testovi su omogućili istraživačima da vide kroz komad kartona. Prema izveštaju, možda će proći samo nekoliko godina pre nego što korisnici pametnih telefona budu mogli da vide kroz zidove i objekte koristeći gigahercne signale.

Rendgenski vid na telefonu vam daje Supermen moći

Tehnologija se razvija na Univerzitetu u Teksasu u Dalasu. Dr. Kenneth O, profesor elektrotehnike na UT Dallasu i direktor Texas Analog Center of Excellence, jedan je od autora izveštaja koji detaljno opisuje najnoviji napredak istraživača. Dr. O je rekao: “Ne znam da li se sećate filma ‘Forrest Gump’, ali tu je citat: ‘Život je kao kutija čokolade; nikada ne znaš šta ćeš dobiti.’ Ali sada? Znaćete.”

“Superheroji kao Supermen – svi smo odrasli uz to,” rekao je dr. O. “Mogućnost da vidimo kroz stvari, X-ray vizija je uvek bila uzbudljiva i inspirativna.” Profesor takođe primećuje da “Treba da budete u stanju da jednostavno skenirate kako obično skenirate i da lako uhvatite sliku.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Jedan od problema sa trenutno dostupnom tehnologijom je što je potrebno nekoliko sati da se dobije slika koja gleda kroz objekat zbog broja piksela koji su uključeni. Ali dr. O kaže da uz odgovarajuću finansijsku pomoć, ova tehnologija može obezbediti trenutne slike i može biti dostupna za pametne telefone za samo nekoliko godina. Rekao je: “Fundamentalna tehnologija postoji. Zaista bih voleo da to bude opcija dostupna za sve.” Na kraju, pametni telefoni sa ovim čipovima će moći da gledaju unutar koverata i paketa.

Takvi uređaji bi mogli biti korišćeni u bolnicama za proveru nivoa hidratacije pacijenata. Trenutno, tehnologija zahteva da objekat koji telefon želi da pregleda, bude postavljen ne više od jednog inča udaljen od uređaja. Ovo sprečava lopove da stoje daleko od svoje mete i tajno koriste tehnologiju da bi gledali kroz nečiji kofer ili torbu i otkriju lične informacije, prenosi Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi