Perseverance rover proslavio svoj prvi rođendan na Marsu

Mars je napravio prvu punu orbitu oko Sunca od kad je Perseverance rover sleteo u krater Jezero, nazvan po selu Jezero iz Bosne i Hercegovine.

Cela jedna godina na Marsu, ili tačno 687 dana prošla su od trenutka kada je Perseverance rover dotakao tlo crvene planete. Kao mesto sletanja NASA se odlučila za Jezero krater, nazvanom po istoimenom selu i opštini u Republici Srpskoj, BiH. Krater je otkriven 2007. godine, a pretpostavlja se da je nekada bio preplavljen vodom.

Prvi rođendan Perseverance rovera ujedno označava i kraj primarne misije na Marsu, jer je dizajniran da bude u funkciji minimum jednu godinu na Marsu. Pošto je rover i dalje funkcionalan odmah je odlučeno da se misija produži, pa će nastaviti da skuplja primerke ruda ciljem da se pronađe život u krateru, kao i na samoj planeti. Rover je takođe počeo da pravi skladište uzoraka koje će čekati jednu od budućih misija radi slanja istih uzoraka nazad na Zemlju, prenosi Digital Trends.

Tok nekadašnje reke potencijalno sadrži dokaz o životu na Marsu

Projektni menadžer NASA laboratorije preneo je da trenutno neće doći do velikih promena, i misija će nastaviti da se odvija kao i do sada. Međutim, kada bude bilo moguće istraživanje će se nastaviti u delti nekadašnje reke, koja je posebno interesantna. Delta nekadašnje reke potencijalno sadrži dokaze o tome da li je mikrobiološki život ikada postojao na Marsu.

Delta reke se formira kada tok reke napunjene sedimentima (talogom) uđe direktno u stajaću vodu, i u tom procesu usporava i više ne može zadržati sedimente, pa stene, šljunak i zemlju spušta na dno stajaće vode koje polako formiraju deltu. Vremenom delta postaje slojevite strukture, gde bi svaki novi sloj nudio više informacija o istoriji Marsa.

Da bi dospeo do delte rover se mora popeti uz strmu uzbrdicu, gde istraživanje može odmah i započeti. Očekuje se da će ovaj poduhvat biti obavljen u narednih mesec dana, pa će rover provesti idućih osam meseci istražujući pomenutu oblast.

“Delta Top kampanja predstavlja našu šansu za uvid u geološke procese koji se odvijaju van zidina Jezero kratera”, rekla je zamenica Perseverance projekta. “Pre više milijardi godina snažan tok reke donosio je kamene gromade od mesta kilometrima udaljenih od ovog kratera, a na cilj je da istražimo ove drevne rečne naslage, kao i da prikupimo uzorke sa ovih kamenja i stena.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi