Počinje 6G revolucija, rekordno brz prenos podataka

Nova tehnologija u terahercima mogla bi udvostručiti kapacitet bežičnih mreža i otvoriti put ka 6G mrežama, omogućavajući brže, pouzdanije komunikacione sisteme

Počinje 6G revolucija, rekordno brz prenos podataka

Naučnici su postigli značajan napredak u terahercnoj tehnologiji, što bi moglo dovesti do revolucije u oblasti bežične komunikacije i približiti nas budućnosti 6G mreža. Međunarodni tim istraživača razvio je mali silicijumski čip koji bi mogao udvostručiti kapacitet bežičnih mreža.

Ovaj uređaj, nazvan “polarizacioni multiplekser,” efikasno upravlja različitim polarizacijama terahercnih talasa, omogućavajući prenos više podataka istovremeno.

Terahercni talasi, koji se nalaze između mikrotalasa i infracrvene svetlosti u elektromagnetnom spektru, dugo su smatrani kao obećavajuća oblast za bežičnu komunikaciju zbog svoje sposobnosti prenosa velike količine podataka.

Međutim, tehnička ograničenja su sprečavala njihovu širu primenu. Novi uređaj, uspešno razdvaja i kombinuje terahercne talase sa različitim polarizacijama i minimalnim gubitkom kvaliteta signala.

Testovi su pokazali da ovaj uređaj može da prenosi dve zasebna  video strima u visokoj definiciji istovremeno preko terahercnog linka, što demonstrira njegovu sposobnost da efektivno udvostruči količinu informacija koje se mogu poslati preko jednog kanala.

Uz to, istraživači su postigli brzinu prenosa podataka od maksimalnih 190 gigabita u sekundi, što je ekvivalent preuzimanju 24 gigabajta podataka u jednoj sekundi. Kada je u pitanju ova tehnologija, nije samo reč o brzini; ona je takođe izuzetno svestrana, omogućavajući primenu u oblastima poput proširene stvarnosti, daljinske hirurgije i stvaranja virtuelnih svetova.

Iako je još uvek u ranoj fazi razvoja, očekuje se da će u narednih nekoliko godina istraživači dodatno usavršiti ovu tehnologiju, donoseći budućnost koja je brža, povezanija i uzbudljivija nego ikada pre, piše StudyFinds.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. В.и.к.т.о.р

    А не пише колико је научика умрло приликом истраживања 6G? 😱☢️☣️😱

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi