Proboj tehnologije na polju nanokristala mogao bi učiniti TV ekrane svetlijim i solarne panele efikasnijim

Istraživači sa Univerziteta Curtin otkrili su da optimizacija oblika nanokristala cink-sulfida može poboljšati prianjanje molekula, što vodi napretku u uređajima kao što su LED diode, solarni paneli i medicinska dijagnostika

Proboj tehnologije na polju nanokristala mogao bi učiniti TV ekrane svetlijim i solarne panele efikasnijim

Novo istraživanje predvođeno Univerzitetom Curtin otkrilo je način za poboljšanje prianjanja molekula na površinu sićušnih nanokristala, proboj koji bi mogao dovesti do napretka u svakodnevnim tehnologijama, od svetlijih TV ekrana i poboljšane medicinske dijagnostike do efikasnijih solarnih panela.

Glavni autor, docent Guohua Jia sa Curtinove Škole molekularnih i životnih nauka, izjavio je da je studija ispitivala kako oblik nanokristala cink-sulfida utiče na to koliko dobro se molekuli, poznati kao ligandi, prianjaju na njihovu površinu.

„Ligandi igraju ključnu ulogu u kontroli ponašanja i performansi nanokristala cink-sulfida u raznim važnim tehnologijama,“ rekao je docent Jia.

„U otkriću koje bi moglo otvoriti nove mogućnosti za razvoj pametnijih i naprednijih uređaja, naša studija je pokazala da ravniji, ujednačeniji čestice, nazvane nanoplates, omogućavaju čvršće prianjanje liganda, u poređenju sa drugim oblicima kao što su nanotačke i nanoprutovi.”

Poboljšanje efikasnosti uređaja kroz kontrolu oblika

„Podešavanjem oblika ovih čestica, mogli smo kontrolisati način na koji komuniciraju sa okolinom i učiniti ih efikasnijim u različitim primenama.

„Od svetlijih LED svetala i ekrana do efikasnijih solarnih panela i detaljnijih medicinskih snimaka, sposobnost kontrole oblika čestica mogla bi revolucionisati efikasnost i performanse proizvoda.“

Docent Jia je istakao da ovo otkriće može unaprediti performanse uređaja poznatih kao optoelektronika, koji ili proizvode svetlost ili koriste svetlost za obavljanje funkcija.

„Optoelektronika je ključna u mnogim modernim tehnologijama, uključujući telekomunikacije, medicinske uređaje i proizvodnju energije,“ dodao je Jia.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Sposobnost efikasne manipulacije svetlom i električnom energijom je od suštinskog značaja za napredak bržih, efikasnijih i kompaktnijih elektronskih sistema.”

„Ovo uključuje LED diode, koje pretvaraju električnu energiju u svetlost i koriste se u svemu, od sijalica do TV ekrana, kao i solarne ćelije koje pretvaraju svetlost u električnu energiju, napajajući uređaje pomoću sunčeve svetlosti, piše SciTechDaily.

„Ostali uređaji koji bi mogli biti unapređeni ovim otkrićem uključuju fotodetektore, koji detektuju svetlost i pretvaraju je u električni signal, kao što je slučaj u kamerama i senzorima, kao i laserske diode korišćene u optičkoj komunikaciji koje pretvaraju električne signale u svetlost za prenos podataka.“

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi