Prvi tranzistor od drveta koji zaista radi

Ovo nije prvi put da su naučnici pokušali da proizvedu tranzistor od drveta, ali prethodna ispitivanja nisu funkcionisala u praksi

Prvi tranzistor od drveta koji zaista radi

Istraživači sa Univerziteta Linkoping i Kraljevskog tehnološkog instituta KTH, konstruisali su prvi drveni električni tranzistor na svetu koji je veliki napredak za industriji u smislu efikasnosti i održivosti. Dimenzije mu se mere centimetrima, nikako nanometrima, dok je frekvencija tu negde, oko jednog herca (Hz).

“U pitanju je pronalazak bez presedana. Drveni tranzistor je spor i glomazan, ali radi i ima ogroman razvojni potencijal“, izjavio je Isak Engkvist, viši vanredni profesor u Laboratoriji za organsku elektroniku na Univerzitetu Linkoping.

Ovo nije prvi put da su naučnici pokušali da proizvedu tranzistore od drveta, ali su prethodna ispitivanja rezultirala verzijama koje su mogle da regulišu isključivo transport jona. Čitava stvar bi se pogoršala jer bi tranzistor prestao da funkcioniše u situcijama kada bi ponestalo jona.

Tranzistor od drveta je moguć i funkcioniše

Nasuprot prethodnom, novi tranzistor može da funkcioniše neprekidno i da reguliše protok električne energije bez prestanka funkcionisanja, prenosi interestingengineering. Ovo je delimično postignuto zbog upotrebe balsa drveta od koga je napravljen novi tranzistor, pošto upotrebljena tehnologija za izradu zahteva drvo koje nema zrnastu, granuliranu građu, već ravnomernu strukturu.

Istraživači su napravili nekoliko promena na materijalu od drveta. Uklonili su lignin, ostavljajući samo duga celulozna vlakna sa kanalima gde se nalazio lignin. Ovi kanali su zatim ispunjeni provodljivom plastikom ili PEDOT:PSS polimerom, a što je na kraju rezultiralo električno provodljivim materijalom od drveta.

Učinjene promene su omogućile izradu prvog tranzistora od drveta koji je u stanju da reguliše električnu struju i obezbedi stalno funkcionisanje na izabranom izlaznom nivou. Još bolje, mogao bi čak uključiti i isključiti napajanje sa skoro beznačajnim kašnjenjem. Isključivanje tranzistora traje oko sekundu, dok uključivanje traje oko pet sekundi.

Prednost ovih tranzistora je u tome što bi potencijalno mogli da tolerišu jaču struju od običnih organskih tranzistora, a što bi moglo biti korisno za neko buduće polje upotrebe.

„Nismo kreirali drveni tranzistor sa nekom specifičnom primenom na umu. Uradili smo to da bi dokazali kako je moguće napraviti funkcionalan tranzistor od drveta. Ovo je osnovno istraživanje koje pokazuje da je to moguće učiniti i nadamo se da će inspirisati dalja istraživanja koja mogu dovesti do njihove konkretnije upotrebe u budućnosti“, zaključio je Isak Engkvist.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi