Revolucionarni kineski fotonski čip obrađuje sto milijardi piksela za 6 nanosekundi

Novi fotonski čip iz Kine, poznat kao optički paralelni računarski niz (OPCA) čip, može obraditi sto milijardi piksela za samo 6 nanosekundi, obećavajući revoluciju u edge inteligenciji, autonomnoj vožnji i industrijskoj inspekciji

Revolucionarni kineski fotonski čip obrađuje sto milijardi piksela za 6 nanosekundi

Istraživači u Kini su predstavili inteligentni fotonski čip za senzorsko-računarske primene sposoban da obradi sto milijardi piksela za samo 6 nanosekundi.

Ovo revolucionarno dostignuće obećava da će transformisati obradu slika velikom brzinom, pružajući značajne koristi za primene edge inteligencije (edge AI) kao što su autonomna vožnja, industrijska inspekcija i robotski vid. Edge AI omogućava primenu algoritama mašinskog učenja na uređajima koji generišu podatke.

Fotonski čip sa velikim brzinama obrade

Fotonski čip, opisan u studiji objavljenoj u časopisu Optica, poznat je kao optički paralelni računarski niz (OPCA) čip. Izdvaja ga propusni opseg obrade do sto milijardi piksela i vreme odziva od samo 6 nanosekundi.

Ova brzina je približno šest redova veličine brža od trenutnih metoda obrade slika, koje su obično ograničene na brzine u milisekundama zbog potrebe za konverzijom optičkih signala u električne.

Potreba za brzinom u edge računarstvu

Edge računarstvo, koje podrazumeva izvođenje intenzivnih računarskih zadataka poput obrade i analize slika na lokalnim uređajima, evoluira u edge inteligenciju sa integracijom veštačke inteligencije (AI). Međutim, trenutna tehnologija suočava se sa značajnim izazovima.

Prema rečima Lu Fanga sa Univerziteta Tsinghua, “Snimanje, obrada i analiza slika za zadatke zasnovane na edge računarstvu, kao što je autonomna vožnja, trenutno su ograničeni na brzine u milisekundama zbog potrebe za optičko-elektronskim konverzijama.” Tradicionalni sistemi mašinske vizije su ograničeni potrebom za konvertovanjem optičkih podataka u električne signale za obradu, što usporava brzinu i ograničava kapacitet. Novi OPCA čip zaobilazi ovo ograničenje izvođenjem svih procesa u optičkom domenu, drastično poboljšavajući brzinu i efikasnost.

Ovaj inovativni čip koristi niz prstenastih rezonatora da direktno transformiše optičku sliku u koherentni svetlosni signal koji se može obraditi na čipu. Mikrolens niz fokusira sliku na čip, omogućavajući stvaranje kompletne optičke neuronske mreže.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ovaj dizajn omogućava modulisanim svetlosnim signalima da se spoje u optički talasovod velike propusnosti, značajno poboljšavajući ukupnu efikasnost i performanse.

Šta je sledeće?

Potencijalne primene OPCA čipa su ogromne i raznovrsne. Wei Wu, koautor rada, napomenuo je da čip i optička neuronska mreža mogu povećati efikasnost obrade složenih scena u industrijskoj inspekciji i pomoći unapređenju tehnologije inteligentnih robota na viši nivo kognitivne inteligencije.

Gledajući unapred, istraživački tim radi na poboljšanju OPCA čipa kako bi dodatno unapredio računarske performanse i uskladio ga sa realnim scenarijima.

Cilj im je da optimizuju čip za edge računarstvo i povećaju njegov kapacitet obrade kako bi mogao da rukuje složenijim i realističnijim inteligentnim zadacima. Smanjenje veličine čipa je takođe prioritet kako bi se olakšala praktična upotreba. Fang je izrazio nadu da će se mašinski vid postepeno poboljšavati kako bi postao brži i energetski efikasniji korišćenjem svetlosti za izvođenje i senzorskih i računarskih zadataka, prenosi Techtimes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi