Roboti će više ličiti na ljude uz novu Nvidia tehnologiju

Humanoidni roboti sa veštačkom inteligencijom će zahvaljujući novoj Nvidia softverstkoj i hardverskoj platformi više podsećati na ljude u sklopu Gr00t projekta

Roboti će više ličiti na ljude uz novu Nvidia tehnologiju

Kompanija Nvidia je na svojoj GTC konferenciji najavila hardversku i softversku platformu za pravljenje robota koji liče na ljude i uključuju funkcije generativne veštačke inteligencije. Nova platforma će se sastojati od računarskog sistema koji će upravljati robotima i veštačkom inteligencijom u sklopu projekta Gr00t, uz paket softvera koji obuhvata genAI i druge alate za kreiranje humanoidnih robota koji oponašaju ljudsku interakciju. Zahvaljući tome roboti će biti pametniji, brži i bolji u svetskoj teškoj industriji, tvrdi kompanija.

Dodavanjem generative AI tehnologije, humanoidni roboti moći će da preduzimaju akcije na osnovu različitih podataka koji uključuju jezik, video, ljudske demonstracije i njihova prethodna iskustva. Pod nazivom projekat Gr00t, komponente genAI biće integrisane u postojeću hardversku i softversku platformu za robotiku.

Rev Lebaredijan, potpredsednik Omnivers and Simulation Technologies, platforme koja se razvila pod okriljem kompanije Nvidia, na GTC brifingu za novinare izjavio je „sarađujemo sa celokupnom globalnim robotskim simulacionim ekosistemom kako bismo ubrzali razvoj i usvajanje ovih inovacija”.

Moćni računar koji stoji iza softvera genAI poznat je kao Jetson Thor i baziran je na jednom od AI čipova kompanije uz dodatni hardver. On treba da obezbedi robotima dovoljno računarske snage za obavljanje složenih zadataka i interakciju sa ljudima i ostalim mašinama, prenosi Reuters.

Paket softverskih alata nazvan je „Isaac platforma”, a nove karakteristike projekta Gr00t i genAI dizajnirane su tako da rade sa bilo kojim humanoidnim robotom u različitim okruženjima.

Nvidia je na ovogodišnjoj GTC konferenciji takođe saopštila da će objaviti unapred obučene robotske modele i drugi softver koji će poboljšati funkcije robotske ruke i mogućnost senzora sa više kamera. Ne znamo da li i vas  ova priča podseća na dobro poznatog C-3PO simpatičnog robota iz franšize StarWars?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi