Satelit pao na Zemlju nakon 38 godina u svemiru

Ponovni ulazak satelita u Zemljinu atmosferu dogodio se u trenutku kada su se zvaničnici nadali da će smanjiti količinu svemirskog otpada.

Povratak satelita kompanije NASA posle 38 godina provedenih u svemiru završio se bez incidenata. Ministarstvo odbrane SAD-a potvrdilo je da je Earth Radiation Budget Satellite (ERBS – satelit namenjen merenju radijacije) ponovo ušao u Zemljinu atmosferu 8. januara 2023. godine. Saopštenje o potencijalnoj šteti, kao i povređenima još uvek nije izdato. To nije čudno ako uzmemo u obzir NASA izjavu u kojoj se pominje šansa da bude povređenih, i da je verovatnoća za tako nešto 1 / 9.400. Naučnici su takođe rekli da postoji mogućnost da neki delovi satelita prežive pad, prenosi Engadget.

Satelit je u orbitu postavila prva amerikanka u svemiru

ERBS je imao zanimljiv život. Putovao je da bi se spojio sa svemirskom letelicom Challenger 1984. godine, a u orbitu ga je postavila Sali Rajd – prva amerikanka u svemiru. Uz nju tu je bila i Ketrin Salivan, prva amerikanka koja je prošetala svemirom.

Od satelita je prvobitno bilo očekivano da prikuplja podatke ozonskog omotača u toku naredne dve godine, do 1986. međutim, penzionisan je tek 2005. godine – 21 godinu nakon lansiranja, i 18 godina pre povratka na Zemljino tlo. Satelit je pomogao naučnicima da razumeju kako Zemlja apsorbuje i širi solarnu energiju.

Uveliko se radi na smanjenju svemirskog otpada

Proteklih godina nije bilo prilike videti staru svemirsku opremu kako pada nazad na Zemlju. FCC (federalna komisija za komunikacije) je predložila životni vek od 5 godina za satelite u domaćem vlasništvu koji nisu u geostacionarnim orbitama. Trenutna pravila nalažu da taj period iznosi 25 godina. Iako će postojati izuzeci, budući sateliti kao što je ERBS (koji nije pravio orbitu oko Sunca) mogli bi se povući mnogo pre nego što postanu svemirski otpad.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi